Opinie: Vernieuwen & Verslimmen doe je sámen

(Foto: Auteur)

Hoe kun je als gemeente het beste voor je inwoners doen in de wetenschap dat er een enorme schuldenlast als een molensteen om je nek hangt? Hoe kun je ondanks die beperking toch zoveel mogelijk leefbaarheid garanderen voor die mensen die hier wonen, werken en recreëren? Dat is ontzettend lastig, constateert Dominique Hopmans.

door: Dominique Hopmans, gemeenteraadslid VVD

Snijden, versoberen en afstoten zijn onoverkomelijk. Maar volgens mij is dat niet de enige strategie. Het vraagt ook om de durf om onszelf opnieuw uit te vinden en dingen simpelweg slimmer aan te pakken. Kortom, niet alleen minder doen, maar ook anders doen. 

Oproep

Op 25 mei is in Theater De Maagd het Focusakkoord besproken door de fractievoorzitters. Het betoog van CDA’er Hans Peter Verroen triggerde me. Hij deed de oproep om ook vooral inwoners te betrekken bij het nadenken over en het toetsen van de voorgenomen maatregelen. Daar haak ik graag op aan. Ik geloof in de kracht en het denkvermogen van onze inwoners. Juist omdat zij wat verder af staan van de wereld van gemeentelijke procedures en processen (de systeemwereld) zijn inwoners in staat om buiten de gebaande paden te denken. Innovatief. Out of the box. En het belangrijkste: vanuit de dagelijkse leefwereld. De vraag is hoe we die systeemwereld en leefwereld samen kunnen brengen om écht tot verslimming en vernieuwing te komen. En hoe bestuurders, ambtenaren en politici kunnen leren van onze inwoners met tal van beroepen, ervaringen en achtergronden.

Ik weet zeker dat er ideeën zijn over hoe de gemeente dingen anders kan doen. Het betrekken van inwoners heeft bovendien voordelen. Ze kunnen hun stem laten gelden (democratie), worden betrokken bij de omvangrijke missie van het Focusakkoord (betrokkenheid) en voegen waarde toe aan ons vermogen om de juiste oplossingen te bedenken (collectieve denkkracht). We moeten dit samen doen. Want het gaat ons ook allemaal aan.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per sé onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl