Opnieuw bomen om aan Rijtuigweg: ‘Aanpak duldt geen uitstel!’

Met de storm van donderdagochtend 18 januari zijn er weer diverse omgevallen aan de Rijtuigweg. Bewoners houden hun hart vast: diverse bomen staan op omvallen. Wethouder Van der Velden was vanmorgen aanwezig om de situatie te bekijken. (Foto's: Angelique de Groot)

BERGEN OP ZOOM – De Bergse PvdA is blij met de toezegging van het college om op korte termijn alle bomen aan de Rijtuigweg-Zuid te onderzoeken, en samen met de omwonenden een schouwronde te maken. Wethouder Patrick van der Velden deed in de raadscommissie Stad&Ruimte de toezegging om binnen twee weken tijd in actie te komen. Dit naar aanleiding van een brief die de PvdA had geschreven over de onveiligheid van de bomenlaan. Tegelijk wil de PvdA zekerheid. “We vertrouwen op de woorden van de wethouder maar het is van belang dat er ook écht iets gaat gebeuren”, zegt PvdA-raadslid en initiatiefnemer Han Verbeem. “Nieuwe stormen dienen zich alweer aan en tal van bomen zijn verzwakt. De slechte exemplaren moeten zo snel als mogelijk aangepakt worden.” Indien nodig, zal de PvdA een motie indienen in de Bergse gemeenteraad, als ‘stok achter de deur.’

De kastanjebomen aan de Rijtuigweg-Zuid zijn mooi en karakteristiek, maar tegelijkertijd een gevaar voor de omgeving – zo stelt PvdA-raadslid Verbeem. “Ze zijn aan het eind van hun levensduur. Bomen zoals deze gaan gemiddeld 120 jaar mee en deze zijn geplant rond 1885, na de sloop van de vestingwerken. Dat is bijna 135 jaar geleden dus de kastanjes zitten in hun reservetijd.” Ook zijn de bomen ziek: ze lijden onder de zogheheten ‘kastanjebloedingsziekte’, waardoor ze van binnenuit worden verzwakt. Ook hebben de bomen last van schimmels, zwammen en insecten.

Vallende takken bij storm

Dat is ook te merken. De afgelopen jaren zijn er al acht omgevallen bij stormachtig weer. Ook vallen er met de regelmaat van de klok grote takken naar beneden. Dit tot zorg van de PvdA én niet in het minst van de honderden omwonenden. In de vroege morgen van 6 januari waaiden er opnieuw twee bomen om en vielen op de gevels van de appartementen. Zeker één gevel moet opnieuw worden opgemetseld, zo bevestigt woningverhuurder Stadlander. De galerij van de bovenwoningen is bovendien door de klap ontzet en daardoor niet begaanbaar. Stadlander verwacht de schade binnen enkele weken tijd hersteld te hebben, maar dat kan nog zeker tot maart duren – aldus het antwoord van Stadlander-woordvoerder Bert Jansen op vragen van de PvdA.

Scans

In de raadscommissie van woensdag 17 januari beloofde de wethouder om binnen twee weken tijd een ronde langs de bomenlaan te maken, samen met de bewonersvertegenwoordiging van de Rijtuigweg. Het is de bedoeling dat álle bomen niet allen uiterlijk worden beoordeeld, maar ook een röntgenscan ondergaan zodat de ‘verborgen schade’ ook duidelijk wordt. De bewoners op de publieke tribune van de raadzaal reageerden hoopvol na afloop van de vergadering maar zijn nog niet volledig gerustgesteld. “Er wordt al jarenlang gepraat maar tot nu toe is er nog niets gebeurd. Woorden zijn mooi, maar wij zien liever daden!” 

Bijval andere fracties

Ook andere fracties van de Bergse gemeentreraad zijn verontrust over de slechte staat van de bomen aan de Rijtuigweg-Zuid. Zo kreeg de PvdA bijval van de BSD, waarvan raadslid Piet van den Kieboom eveneens een motie in het vooruitzicht stelde. Eerder al, in 2015, had het CDA aandacht gevraagd voor de zieke bomen en schreef CDA-raadslid Erik Verbogt een brief hierover.