Oppositie wil extra raad over ‘aankoop Suikerlab en HAS-debacle’

Donderdagavond 7 februari willen de fracties van PvdA en LL in de Bergse gemeenteraad het college bevragen over de aankoop van het IRS-gebouw; dit in het licht van recente mededelingen dat de HAS af zou zien van een volwaardige hbo-opleiding in Bergen op Zoom. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Vijf oppositiepartijen in de Bergse gemeenteraad willen 7 februari een extra raadsvergadering over de aankoop van het Suikerlab en het over het afblazen van de in 2017 aangekondigde komst van een HAS-opleiding. De PvdA en Lijst Linssen hebben vrijdagmorgen een zogeheten interpellatieverzoek ingediend, gesteund door SP, BSD en D66. Tijdens de extra raadsbijeenkomst willen deze twee partijen het college van B&W kritisch bevragen.

In een brief aan burgemeester Petter, als voorzitter van de raad, kondigen PvdA en LL aan "nadere vragen te willen stellen inzake de aankoop van het IRS-gebouw". Tevens willen de twee fracties het college bevragen over "het procesmatig verloop na aankoop van dit gebouw."

HBO-opleiding niet meer aan de orde

Aanleiding is een presentatie en toelichting van gemeentelijk projectleider Peter Berben en wethouder Patrick van der Velden tijdens de commissie RDE van woensdag 23 januari. Daarbij deelde Berben mee dat "een volwaardige vierjarige hbo-opleiding niet meer aan de orde zou zijn" als gevolg van "reuring in hbo-land" na de aangekondigde plannen van de HAS; wethouder Van der Velden bevestide dit tijdens dezelfde commissivergadering als antwoord op verduidelijkende vragen van Lijst Linssen-raadslid en commissielid Sander Siebelink.

Agrofood-broedplaats

Deze mededeling staat volgens Siebelink haaks op de aankondiging van HAS Hogeschool in september 2017 om binnen vijf jaar tijd een volwaardige hbo-opleiding in Bergen op Zoom te realiseren. Mede op basis van deze toezeggingen heeft de Bergse gemeenteraad in mei 2018 besloten tot aankoop van het IRS-pand, oftewel het Suikerlab, om dit vervolgens om te vormen tot een 'agrofood-broedplaats' voor (hoger) onderwijs en research – zo betogen PvdA en LL. De aankoop van het Suikerlab heeft de gemeente in totaal 2,1 miljoen euro gekost. Na de aankoop meldde de directie van HAS Hogeschool dat ze uiterlijk in oktober 2018 met een uitgewerkt voorstel naar de Bergse raad zou komen over de komst van de opleiding naar Bergen op Zoom. Vervolgens volgde er maandenlange radiostilte, totdat het college op 23 januari in de raadscommissie duidelijkheid gaf over de nieuwe realiteit.