Oproep CDA BoZ en Tholen: Geen mega windmolens vlak bij bebouwde kom

BERGEN OP ZOOM / THOLEN – De gemeente Bergen op Zoom is voornemens om de acht windmolens aan de Banddijk in de Auvergnepolder te vervangen door vier grote machines van ieder 210 meter hoog en met een capaciteit van 3 MW per windmolen. De CDA-afdelingen van Bergen op Zoom en Tholen roepen op: Doe dit niet!

Het CDA Bergen op Zoom heeft altijd aangegeven het niet bepaald duurzaam te vinden om goed werkende windmolens, die slechts op de helft van hun levensduur zijn, te vervangen door nieuwe exemplaren. Daarmee is reden één gegeven, in een brief van raadslid Erik Verbogt, namens het Bergse CDA, en zijn Thoolse collega Rob Duijm.

Tholen zou zelfs lang niets geweten hebben van de plannen, stelt het epistel. De hoge windmolens van 210 meter komen ‘op een steenworp afstand’ te staan van de stad en daar heeft de betreffende CDA-afdeling in ieder geval weinig zin in. Die stelt dat buurgemeenten altijd op de hoogte gesteld moeten worden van dergelijke ingrijpende projecten tegen de gemeentegrenzen.

Nadelen

De briefschrijvers vragen zich af wat de voordelen zijn van de nieuwe windmolens ten opzichte van de oude. Ze zien vooral nadelen, en dat beperkt zich niet alleen tot de hoogte (“Drie keer zo hoog als de Spiritus-toren en meer dan twee keer zo hoog als de huidige molens”). De nieuwe exemplaren komen 50 meter binnendijks te staan in plaats van buitendijks en zullen straks niet op één lijn te staan, wat wel de wens is van de Bergse raad. Om ze te bouwen moet de Zuiderkreekweg flink verbreed worden voor het transport, wat de fraaie polder er niet bepaald mooier op maakt. Drie windmolens staan straks dichter op een woning dan de wettelijke 500 meter die in de wet opgenomen staat. En dat allemaal voor een extra opbrengst van slechts 4 MW, aldus de CDA’ers.

Alternatieven

Beide afdelingen doen gezamenlijk een aantal suggesties in de brief aan het B en W, die overigens tevens naar het Thoolse college is gestuurd. Waarom niet de bestaande windmolens laten staan totdat de technische of economische levensduur voorbij zijn en ze dan pas vervangen voor exemplaren van vergelijkbare hoogte? Daarnaast zou naar andere locaties gekeken kunnen worden voor het plaatsen van meer windmolens om extra capaciteit te realisen. Maar dan wel kleinere exemplaren en in overleg met buurgemeenten als potentiële plekken daar in de buurt zijn.

Samen oppakken

Namens hun fracties roepen Verbogt en Duijm beide colleges op hier inderdaad een gezamenlijk project van te maken. Gemeente Tholen had al laten weten dit met buurgemeenten Reimerswaal en Bergen op Zoom op te willen pakken, bijvoorbeeld door het gezamenlijk plaatsen van windmolens op de Oesterdam. Beide CDA-afdelingen hopen dat Bergen op Zoom ook dat idee serieus wil bekijken.

Stockfoto: Pixabay/Steppinstars