Oproep GBWP aan gemeente: maak fietsen aantrekkelijker

BERGEN OP ZOOM – Voor de komende kabinetsperiode staat 100 miljoen euro op de rol om het gebruik van de fiets aantrekkelijker te maken. Nog te veel mensen die binnen vijftien kilometer van hun werk wonen gaan er heen met de auto, vindt ook GBWP. Raadslid Aydin Akkaya roept het Bergse college op werk te maken van het stimuleren van fietsen.

Als het aan de staatssecretaris Stientje van Veldhoven ligt, wordt er landelijk maar liefst 250 miljoen gestoken in het bevorderen van fietsgebruik. Wel zal de extra 150 miljoen met regionaal geld moeten worden opgehoest. De bedragen dienen te worden geïnvesteerd in zaken als nieuwe fietsroutes die 'resterende knelpunten' moeten oplossen en betere, ruimere fietsenstallingen bij onder meer treinstations.

Subsidie aanvragen

Volgens de staatssecretaris kunnen gemeenten en provincies plannen indienen om in aanmerking te komen voor gedeeltelijke financiering. Dit najaar wordt bekend in welke plannen er precies geïnvesteerd gaat worden, heeft raadslid Akkaya vernomen uit het NRC. Zijn fractie zou graag zien dat het college bekijkt of er combinaties te maken zijn met lopende ontwikkelingen en de aangekondigde subsidieregeling, nu in de binnenstad plannen zijn voor een nieuwe fietsenstalling in een City Service Punt. GBWP roept op om aan te haken bij het landelijke initiatief.

Voorbeeld

De staatssecretaris heeft het ook over de rol van werkgevers bij het stimuleren van woon-werkverkeer per fiets. Er zijn diverse regelingen waarmee zij het voor werknemers aantrekkelijk kunnen maken. GBWP hoopt dat de gemeente hierin als werkgever hier het goede voorbeeld wil geven en ook werkgevers in de gemeente gaat stimuleren die verantwoordelijkheid te pakken, eventueel door het afsluiten van een gezamenlijk convenant.

Afbeelding: PIxabay / PublicDomainPictures