Oproep tot één groot Bergs taptoe-signaal tijdens Dodenherdenking 4 mei

Muzieknotatie van het Taptoe-signaal, voor trompet. (Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay. Notenschrift: Facebook / Peet Bakx)

BRABANTSE WAL – Ook in Bergen op Zoom is een initiatief ontstaan voor een ‘alternatieve’ Dodenherdenking op 4 mei. Peet Bakx, voorzitter van muziekgezelschap Wachtpost 13, roept álle Bergse trompettisten op, om exact twee minuten vóór 20.00 uur vanuit hun huis uit het Taptoe-signaal te blazen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd.

“Zodat we één groot taptoe-signaal kunnen vormen door heel Bergen op Zoom en de regio”, aldus Bakx. Het initiatief komt voort uit een landelijke oproep van het Nationaal Comité 5 en 5 Mei. Alle bevrijdingsfestivals en herdenkingsplechtigheden zijn afgelast vanwege de coronadreiging. Ook de landelijke 4 Mei-herdenking bij De Dam in Amsterdam vindt zonder publiek plaats, met alleen een plechtigheid door de koning, koningin en premier.

Ook in de verdere regio

“Als voorzitter van WP13 roep ik alle trompettisten op om aan deze speciale Dodenherdenking mee te werken”, zegt Bakx die muziek ook op Facebook heeft geplaatst. “Uiteraard is iedere trompettist uit Bergen op Zoom en uit de verdere regio ook uitgenodigd.”

Zie ook de website van Nationaal Comité 4 & 5 Mei