Oud-prins en Ereburger Jan van Giels overleden

BERGEN OP ZOOM – Het huidige DNA van Bergen op Zoom is mede bepaald door Jan van Giels, bij velen vooral bekend van zijn rol als Prins Wannes I in voorbije Vastenavondtijden. Hem alleen daardoor herinneren doet de man echter enorm tekort. Hij heeft onvoorstelbaar veel voor de stad gedaan.

De Bergenaar is over het algemeen erg trots op de omschrijving 'Stad van stoet en spel', die heel aardig weergeeft wat hier voor een serieus deel de lokale cultuur bepaalt. De term werd ooit bedacht door Jan van Giels en heeft voorgoed een veelgebruikt label aan deze gemeente gegeven. Van Giels, geboren in 1924, was ooit een gevierd ondernemer, met een goudsmederij, en kon mede daarom het nodige doen voor zijn stad. Veel daarvan geschiedde op de achtergrond.

Enkele voorbeelden

Jan van Giels stond bijvoorbeeld aan de wieg van Stichting Stadsherstel, de Reuzenstoet, heel wat activiteiten van de Stichting Vastenavend, de spektakels rondom 700 jaar Heerlijkheid en later De Vierschaar, maar ook de Gertrudiskapel aan de Zeekant hebben we aan hem te danken. En de totale lijst is nog vele malen langer. Hij stak niet alleen veel energie maar ook gerust eigen geld in projecten die hij belangrijk vond, ook toen hij al lang niet meer in Bergen op Zoom woonde. Half jaren '70 verhuisde Van Glels naar België maar de liefde voor zijn geboortestad bleef onverminderd groot. In 2013 is hij uitgeroepen tot Ereburger van Bergen op Zoom.

Foto met vriendelijke toestemming van Vastenavend.nl, waarvoor hartelijk dank.