Overheid koopt minder zorg in, dus ontslagen bij GGZ WNB

HALSTEREN – Zorginstelling GGZ WNB heeft al jaren met een krimpscenario te maken, daartoe gedwongen door een bezuinigende overheid die steeds minder specialistische zorg afneemt. De cijfers voor 2016 geven de organisatie geen keuze, laat een woordvoerder weten. Er moeten 60 fulltime arbeidsplaatsen verdwijnen en er zal ook op materiële zaken bezuinigd worden.

Als gevolg van de bezuinigingen en beleidswijzigingen van de Nederlandse overheid heeft GGZ WNB sinds 2013 ingezet op een duurzame krimp. Dit betekent dat zij ieder jaar minder zorg leveren en al een aantal jaren bezig is om de organisatie daar op in te richten. De verwachtingen en cijfers voor 2016 zijn dermate zorgwekkend dat alleen een zware bezuinigingsopgave uitkomst kan brengen. Omdat er minder zorg wordt geleverd zal er ook minder personeel nodig zijn. Er moeten om op bijbehorende kosten te besparen daarom zo'n 60 fulltime banen worden geschrapt en ook het inkoopbeleid wordt strikter, zowel in kosten als kwantitatief.

Persvoorlichter Maarten van Eybergen laat desgevraagd weten dat de medeweggenschapsraad is geïnformeerd over de aangekondigde voornemens. Op dit moment is er alleen nog geen concretere invulling van de personele bezuinigingen bekend. Op basis van de beschikbare cijfers moet het GGZ-WNB bestuur nog een definitief plan opstellen en zal men hierover zo spoedig mogelijk stakeholders, personeel en de media informeren.