Pand Grote Markt alsnog snel opgeleverd en wordt restaurant Dubai

BERGEN OP ZOOM – Er hangen nu nog plakkaten op het grotendeels al verbouwde pand aan de Grote Markt 16, dat als bouwval jarenlang een doorn in het oog was voor bezoekers, ondernemers en bewoners van de binnenstad. Franken Bouwbedrijf oefent er momenteel nog rerentierecht op uit maar daar komt volgens de eigenaar nu snel verandering in.

Retentierecht houdt in dat een schuldeiser om een (onroerend) goed niet hoeft over te dragen aan een schuldenaar omdat betalingen voor verleende diensten of geleverde goederen niet zijn voldaan. Zo hoeft bijvoorbeeld een garagebedrijf een auto niet af te geven als de eigenaar een reparatie niet betaalt. In de bouwwereld wordt dit recht ook geregeld gebruikt als opdrachtgevers hun verplichtingen niet nakomen.

Afwerkende fase

Maar in dit geval gaat het nu snel in orde komen, aldus de aannemer. Franken vertelt dat hij verwacht dat de borden over het retentierecht over hoogstens anderhalve week van de gevel kunnen omdat de betalingen dan in orde zijn gemaakt. "Vervolgens gaan wij er nog een week of tien aan de slag. Er komt bijvoorbeeld nog een terras op het pand en natuursteen tegen de gevel. Daarna leveren we het op", klinkt het overtuigd. Hij weet ook te vertellen dat er daarna een restaurant gaat komen, met de naam Dubai, dat gerechten als vis, tapas en verwante specialiteiten op de kaart gaat krijgen. Als de plannen op tijd rond zijn moet dat nog voor de jaarwisseling een feit zijn.