Pand suikerinstituut wordt verzamelgebouw agrofood

BERGEN OP ZOOM – Het pand aan de Van Konijnenburgweg waar voorheen het Instituut voor Rationele Suikerproductie zat wordt door de gemeente aangekocht. Met als doel er een verzamelgebouw van te maken voor de agrofood sector.

Officieel moet de nieuwe gemeenteraad de aankoop nog goedkeuren maar bijna alle partijen zijn voorstander van het voornemen, dus daar zal het niet aan gaan liggen. Het pand is nu nog van het suikerinstituut, dat inmiddels al weer even in Dinteloord zit. Veel faciliteiten die het achterliet, zoals kassen en laboratoria-ruimte, zijn erg interessant voor de nieuwe beoogde gebruikers. Denk dan aan bedrijven uit de agro- en foodsector maar ook tevens onderwijs zoals het ROC en de HAS, die daarmee toch ruimte gaat krijgen in Bergen op Zoom. Ook biobased initiatieven zoals de Green Chemistry Campus haken aan.

Kansen en samenwerking

Het enthousiasme is groot, niet alleen lokaal. Grote bedrijven en onderzoekers zien kansen, de provincie wil subsidiëren en het evenement ProefMei wil eveneens participeren. Het moet een pleisterplaats worden voor kruisbestuiving tussen onderwijs, bedrijfsleven, overheid en cultuur. Of de locatie uiteindelijk gemeentelijk bezit blijft valt nog te bezien. Mogelijk wordt het straks eigendom van een overkoepelend orgaan dat de verschillende gebruikers faciliteert. Sloop en de nieuwbouw van nog meer woningen zijn hiermee in ieder geval van de baan.