Parkeerbeleid weer op de schop, kost de gemeente nu te veel geld

BERGEN OP ZOOM – Tijdens de wekelijke persconferentie kwam de financiële positie van de gemeente aan de orde. Er bleek onder meer dat het huidige parkeerbeleid hogere kosten met zich meebrengt dan was verwacht. Het wordt dus weer aangepast. Wellicht vervalt daarmee bijvoorbeeld het gratis parkeren op koopzondagen.

De tegenvaller komt vooral om dat de geplande extra zone voor betaald parkeren bij  het Bravis ziekenhuis niet is doorgegaan. Daarmee loopt de gemeente jaarlijks ongeveer 25.000 euro mis en dat zal ergens gecompenseerd moeten worden. Omdat ook op andere plekken in de stad het betaald parkeren terugloopt wordt op termijn nog meer verlies verwacht, als er niets verandert in het beleid. Als mogelijke oorzaak voor de afname geeft de gemeente minder bezoeken aan de binnenstad als één van de redenen. Dit wordt nog nader onderzocht.

Niets doen geen optie

Er moet dus wat gebeuren om dit 'gat' te dichten. Opties die de gemeente nu in overweging heeft zijn onder meer hogere tarieven, laten betalen voor het gebruik van bewaakte fietsenstallingen en dus het invoeren van betaald parkeren tijdens koopzondagen. Omdat de gemeenteraad het college de opdracht heeft gegeven 150.000 euro te bezuinigen op parkeerbeleidskosten is niets doen geen optie, aldus woordvoerder Erwin Stander.

UPDATE: Wethouder Patrick van der Velden laat via Facebook weten dat verhogen van de parkeerkosten wat hem betreft geen optie is. Het tekort moet vooral intern worden terugverdiend, meldt hij: "Tegenvallende resultaten van ons parkeerbedrijf door minder opbrengst gaat het college eerst proberen op te lossen door naar de bedrijfsvoering en de daarbij horende kosten van het parkeerbedrijf te kijken."