Petter: ‘Strenger coronatoezicht heeft aantoonbaar succes’

Foto: Pixabay

BERGEN OP ZOOM – Het strengere coronabeleid in Bergen op Zoom zou inmiddels tot aantoonbare resultaten leiden. Dat vindt burgemeester Frank Petter. De afgelopen week waren er minder coronabesmettingen en op vrijdag en zaterdag zijn er ‘slechts’ vijf nieuwe besmettingen geconstateerd. Nadere anlyses en onderbouwingen geeft de burgemeester verder niet, behalve dat het een eerste ‘voorzichtige’ constatering is. Hij roept de inwoners op alert te blijven en de RIVM-aanwijzingen te blijven volgen.

Maandagmiddag 10 augustus kondigde Petter een strenger beleid aan, nadat Bergen op Zoom tot ‘corona hotspot’ van Nederland was geworden. Aanleiding waren de resultaten van de mobiele teststraat die donderdag 7 en vrijdagochtend 8 augustus bij de El-Feth Moskee stond opgesteld. Daarbij bleek dat ruim 11 procent van de geteste personen positief was getest op het Covid19-virus.

Jongeren

Uit analyses van de GGD West-Brabant zou later blijken, dat de besmettingen toen vooral in de leeftijscategorie 20- tot 30-jarigen vielen. Ook een aantal mensen in de leeftijd van 50 tot 60 was positief getest. Exacte aantallen heeft de GGD echter niet bekendgemaakt.

Geen percentage

Ook de huidige ‘voorzichtige’ opvatting van Petter, als zou de coronapiek voorbij zijn, wordt niet met nadere gegevens en analyses onderbouwd. Zo wordt bijvoorbeeld niet gemeld hoeveel Bergenaren zich de afgelopen week bij de diverse teststraten buiten de gemeente hebben laten testen. Weliswaar meldt de burgemeester dat het om ‘dagelijks kleine aantallen’ nieuwe besmettingen zou gaan maar daar staat geen percentage tegenover, ten opzichte van het aantal uitgevoerde testen.

Horeca en supermarkten

Het strengere beleid zou inhouden, dat supermarkten meer letten op het ontsmetten van winkelwagentjes en de 1,5 meter bepalingen beter zouden volgen. De horeca zou ook scherper kijken naar social distancing. De klanten zouden de aanwijzingen in de cafés en restaurants inmiddels goed naleven, zegt Horeca Nederland-woordvoerder Jimmy Devilee.