Politie en Soroptimisten hijsen vlag in gezamenlijke strijd tegen geweld tegen vrouwen

BERGEN OP ZOOM – Vorige week woensdag hebben Annet de Jonge, sectorhoofd van politiedistrict De Markiezaten en Lilian de Laet-Verhage, voorzitter van de Soroptimistenclub Bergen op Zoom e.o., samen de Orange the World-vlag gehesen bij het politiebureau om aandacht te vragen voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De Orange the World-vlag wappert van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, bij het nieuwe politiebureau aan het Emplacement in Bergen op Zoom.

Schokkende cijfers

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven; in sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot verkrachting en moord. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Uit Europees onderzoek blijkt dat hier 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. “Hard nodig”, aldus Lilian de Laet-Verhage namens de Soroptimisten, “deze cijfers zijn ronduit schokkend. Dit geweld moet echt stoppen. Vanuit de Soroptimisten blijven we hier dan ook alle aandacht voor vragen”.

Huiselijk geweld

De politie grijpt deze campagne ook aan om iedereen te vragen extra alert te zijn op signalen van huiselijk geweld. Door Corona is men veel meer thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op waardoor huiselijk geweld kan toenemen. Annet de Jonge (politie): “Ik roep iedereen om bij signalen van huiselijke geweld contact op te nemen met Veilig thuis via 0800-2000. Als u slachtoffer bent van huiselijk geweld, kunt u hulp krijgen van Veilig thuis maar ook als u pleger of getuige daarvan bent”. Veilig thuis is het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Het nummer 0800-2000 is gratis en altijd bereikbaar.