Politie houdt 33-jarige verdachte aan vanwege berovingen

BERGEN OP ZOOM – In de afgelopen dagen zijn verschillende mensen het slachtoffer geworden van berovingen. Vrijdag aan het eind van de middag werd een vrouw van haar tas beroofd op de Van Konijnenburgweg, zaterdag volgden zowel 's middags als 's avonds nog meer straatroven of pogingen daartoe.

Zaterdagmiddag rond 13.15 uur liep een 53-jarige vrouw bij winkelcomplex De Zeeland. Op een gegeven moment voelde zij dat haar tas van haar schouder gerukt werd. Ze kwam hierdoor ten val en liep hierbij letsel op. De beroving werd gepleegd door een man op een scooter. Nadat hij de tas gegrepen had ging de dader er vandoor. De vrouw heeft een signalement doorgegeven aan de politie. In de tas zat onder meer een portemonnee met bankpassen. Enige tijd later zijn met de bankpassen goederen afgerekend in verschillende winkels in de buurt.

Nog twee pogingen

Zaterdag aan het begin van de avond, rond 18.15 uur, was het weer raak. Een 61-jarige vrouw liep door de Kloosterstraat toen er een scootertje langs haar reed en haar tas van haar schouder probeerde te rukken. Omdat het hengsel brak kreeg de dief de tas niet te pakken, maar de vrouw kwam wel ten val. Ook zij raakte licht gewond. Door de schrik kon het slachtoffer niet aangeven hoe de berover eruit zag. Een vriendin van haar, die naast haar liep op het moment van de diefstal, kon dat wel. Zij gaf het signalement door in een getuigenverklaring.

Later op de avond, zo omstreeks 21.55 uur, liep een 49-jarige man met zijn dochter van 15 over de Korenmarkt nadat hij zijn auto geparkeerd had. Ineens kwam er vanuit het niets een man tussen de auto’s vandaan die hem bedreigde met een mes. Hij wilde geld. Het slachtoffer raakte in een worsteling met zijn belager en beide mannen vielen op de grond. De dochter probeerde de dief nog weg te trekken, maar zij werd door hem op de grond gegooid en kwam ten val. Toen zowel het slachtoffer als zijn dochter om hulp begonnen te roepen bedacht de berover zich en ging hij er vandoor. Zonder buit. Maar wel met achterlating van twee geschrokken mensen.

Straatroven hebben prioriteit

Omdat de slachtoffers van straatroven vaak erg onder de indruk zijn van dergelijke gebeurtenissen, hebben dit soort zaken een hoge prioriteit bij de politie. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen zijn politiemensen hard op zoek gegaan naar mensen die als verdachte kunnen worden aangemerkt. Omdat er bij verschillende winkels met gestolen pinpassen was betaald zijn camerabeelden uit de winkels opgevraagd. Ook zijn verklaringen van winkelpersoneel opgenomen en zijn signalementen verspreid onder de dienstdoende politiemensen.

Aanhouding mogelijke verdachte

Dat laatste resulteerde zaterdagavond rond 21.55 uur in de aanhouding van een 33-jarige man uit Halsteren. Hij reed op zijn scooter over de Gertrudisboulevard toen agenten hem passeerden en zagen dat hij aan het signalement voldeed van de beroving die vrijdagmiddag gepleegd was op de Van Konijnenburgweg. Na een korte achtervolging te voet konden agenten de man staande houden. Hij bleek in het bezit te zijn van twee messen. De man is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex waar hij zal worden gehoord. De scooter waar de man op reed en de kleding die hij droeg ten tijde van de aanhouding zijn door de politie in beslag genomen ten behoeve van het verdere onderzoek. In dit onderzoek wordt ook bekeken of deze man verantwoordelijk kan zijn voor de andere straatroven die zijn gepleegd. De aangehouden verdachte is zondagmiddag in verzekering gesteld op last van de (hulp)officier van justitie.

Getuigen gezocht

De politie is nog op zoek naar getuigen die kunnen helpen bij het onderzoek. Wie iets weet dat verband kan houden met deze straatroven wordtverzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via het algemene nummer 0900-8844 of via What’s App (06-12207006). Anoniem kan ook, via Meld Misdaad Anoniem. Bezoek dan de website www.meldmisdaadanoniem.nl of bel op 0800-7000. Vermeld bij een bericht s.v.p. het zaaknummer 2019-031301.

Bron: Politie.nl