Politie-training Grote Markt verloopt rustig

Agenten staan klaar om in te grijpen…. het is allemaal geënceneerd: het gaat om een prakijkoefening op de Grote Markt. (Foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Minder spektakel dan bij de oefening voor de recente 'koningsdag', maar toch weer volop blauw op straat. Vandaag oefenen de Bergse agenten op de Grote Markt. Met kleine groepjes worden op straat incidenten nagespeeld, met heuse 'arrestaties'. Allemaal geacteerd, onder het toeziend oog van het terraspubliek. De oefeningen duren nog tot 4 uur vanmiddag.

Wie denkt op de Grote Markt een spectaculaire actie aan te treffen, komt bedrogen uit. Het is een rustige lentemorgen zoals altijd, de terrasgangers op de noordzijde van de Markt genieten van hun cappuccino of ice-tea. Ter hogte van De Draak staan twee politiebusjes geparkeerd en vanuit de St Annastraat komt een groepje agenten gewandeld. Ze hebben zojuist overleg gehad. "We kunnen nog niet vertellen wat we gaan doen, het moet natuurlijk een spontane actie zijn. Net zoals in het echt", antwoordt de teamleider desgevraagd. Eerder waren er al enkele geënceneerde arrestaties geweest ter hoogte van de Teerkamer. Het maakte weinig allemaalk indruk bij de omstanders, vertelt een horeca-ondernemer. "De mensen beginnen eraan gewend te raken."

Aanspreekbaar

Overigens zijn de agenten altijd aanspreekbaar om uitleg te geven, zo meldt de politie. Er staan de komende periode nog méér oefening op stapel: 30 maart, 12 april, 29 april, 3 juni en 21 juni. Ook dan zal de Markt weer de oefenplaats zijn voor de trainingen.