Politie voert actie tegen illegaal en onveilig vuurwerk

In West-Brabant zijn deze week opsporingsacties gehouden, zoals afgelopen donderdag in Rijsbergen. Bij een jongen van 20 is op zijn slaapkamer en in de berging een voorraad illegaal vuurwerk van in totaal 500 kilo aangetroffen. Het bleek dat hij vanuit zijn woning een handeltje voerde. Zowel de jeugdige handelaar als twee klanten van 25 en 26 jaar zijn aangehouden en zitten vast. (Tekst: Han Verbeem, foto: Politie.nl)

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar in ons land gewonden en soms zijn er zelfs doden te betreuren door onveilig en illegaal vuurwerk, aldus de politie. In veel gevallen wordt dit via internet verkocht. De politie speurt online intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk dat letterlijk levensgevaarlijk is. "Verkopers worden waar mogelijk strafrechtelijk aangepakt en kopers worden achterhaald en krijgen bezoek van agenten", zo meldt een woordvoerder. Wie betrapt wordt op het bezitten of verkopen van illegaal vuurwerk kan rekenen op stevige straffen, die oplopen tot een gevangenisstraf van zes jaar. Ook makers van vuurwerkbommen worden hard aangepakt. 

"Zodra we handel in verboden vuurwerk tegenkomen, worden kopers en verkopers achterhaald en gaat de site op zwart", aldus de politie. "Een andere maatregel is het online frustreren van de handel in illegaal vuurwerk. In samenwerking met partners als Instagram en Facebook zijn daardoor al meerdere websites en forums uit de lucht gehaald."

Levensgevaarlijk

Maar waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk? "Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar zogeheten weigeraars en blindgangers: vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat." En dat is levensgevaarlijk, aldus een politiewoordvoerder. "De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden."

Voorwerkbommen

Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk. "Tegenwoordig zijn handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en bommenmakers laten op bijvoorbeeld internetforums en YouTube hun kunsten zien. Zelf vuurwerkbommen maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden." Ook hier kunnen de makers van vuurwerkexplosieven rekenen op flinke straffen. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26 procent van al het ernstige vuurwerkletsel, zo merkt de politie op. "En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt."

Welk vuurwerk is veilig?

Aan al het vuurwerk zit risico, daarom is het belangrijk alleen goedgekeurd consumentenvuurwerk te kopen bij erkende verkooppunten en de gebruiksaanwijzing goed te lezen, zo benadrukt de politie. U herkent goedgekeurd vuurwerk aan:

  • een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
  • dat u het alleen op 30 en 31 december kunt kopen. Omdat 29 december op een zondag valt is het niet toegestaan deze dag vuurwerk te verhandelen.
  • de aanduiding 'geschikt voor particulier gebruik’.
  • een vermelding of afbeelding die duidelijk maakt welke effecten u kunt verwachten van het soort vuurwerk.
  • de naam, de handelsnaam (of handelsmerk) en de naam en plaats van de vestiging van de fabrikant en de importeur (of handelaar).
  • het toegekende artikelnummer en productiejaar.
  • CE-markering op nieuw vuurwerk.

Melding van illegaal vuurwerk

"Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving", aldus de politie. Daarom wordt ook aan de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom de oproep gedaan om alert te blijven; en bij onraad altijd melding te doen als men vermoedt dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld. Melden kan telefonisch bij de politie 0900-8844, of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.