Fractie PUNT wil laadpunten bij lantaarnpalen

BERGEN OP ZOOM – Als het aan fractie PUNT ligt gaat Bergen op Zoom vol voor het faciliteren van elektrisch rijden. Raadslid Gertjan Huismans stelt voor om straatlantaarns te voorzien van oplaadmogelijkheden.

Huismans verwacht dat er in de komende jaren honderden, zo niet duizenden, oplaadpunten nodig zijn om de uitrol naar elektrische mobiliteit te ondersteunen. Hij heeft een betaalbare oplossing in gedachten, die ook het straatbeeld niet verstoort, en deelt die in een brief met het college: Plaats LED verlichting in lantaarns en gebruik de daarmee bespaarde energie om elektrische auto’s op te laden.

Betaalbaar en goed voor gemeentekas

Volgens het raadslid is het praktisch prima haalbaar. Het netwerk ligt er al dus van veel kabels leggen hoeft geen sprake te zijn. Het voorkomt een ‘wirwar aan laadpalen die het straatbeeld ontsieren’ en blijft tevens financieel binnen de perken. Als de betaaltechniek die normaal in de laadpalen zit, aan de oplaadkabel wordt gekoppeld, is alles gereed voor gebruik. Een kleine heffing op het gebruik zou meteen voor een gemeentelijke inkomstenbron zorgen en ook dat kan Bergen op Zoom goed gebruiken, aldus Huismans. Het lijkt hem een prima manier om lokaal klimaatdoelen te halen.

In Zeist wordt al geëxperimenteerd met het systeem, weet PUNT. De partij zou graag zien dat ook Bergen op Zoom op z’n minst de haalbaarheid ervan onderzoekt. Daarom wordt het college gevraag hier eens werk van te maken.