Politie waarschuwt ook regionaal voor phishing

WEST-BRABANT – ZEELAND – De politie waarschuwt niet alleen landelijk voor internetcriminelen. Ook lokaal en regionaal is een waarschuwing gepubliceerd, mede omdat er op veel bureaus meldingen binnenkwamen van mensen die verdachte sms-berichten ontvingen.

Het wordt meestal 'phishing' genoemd en dan heeft men het over berichten die niet of moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Je ontvangt ze per e-mail maar steeds vaker ook per sms of zelfs Whatsapp. Er wordt vaak gedreigd met ernstige financiële consequenties, zogenaamd door je bank of zelfs de Belastingdienst. Met daarbij een link, omdat het zogenaamde probleem nog is op te lossen als je snel bent.

Zo proberen criminelen mensen te bewegen tot het overmaken van gefingeerde boetes, openstaande rekeningen en verwante onzin. Of ze pogen bankgegevens en toegangscodes te ontfutselen.

Zo werken banken en de Belastingdienst niet

Momenteel gaan er met name twee berichten rond waarover de politie veel meldingen krijgt. Ook in Zuidwest-Brabant, op meerdere bureaus. De één komt zogenaamd van de Belastingdienst en gaat over een  betalingsachterstand die je zou hebben. De ander dreigt dat je bankrekening 'in quarantaine' wordt geplaats, wat dat dan ook moge betekenen. Beiden proberen je op een link te laten klikken, ga daar niet op in! Ook de vaak gebruikte dreigementen over deurwaarders slaan nergens op. Geen enkele serieuze instantie communiceert zo, via een sms'je, met relaties. De politie adviseert dergelijke berichten direct te verwijderen.

Mocht je twijfels houden over de echtheid van een bericht, neem dan contact op met je bank of de belastingdienst. Als je toch op de link bent ingegaan en daarmee slachtoffer werd van dit soort cybercrime moet je natuurlijk zo snel mogelijk aangifte doen op het politiebureau.

Wie er wat meer over wil weten kan terecht op deze webpagina over phishing.

Bron: Politie.nl