Politiek reageert vol onbegrip op situatie stadsspeeltuin

BERGEN OP ZOOM – Achter de schermen waren de meningsverschillen tussen de betreffende stichting en de gemeente blijkbaar al langer bekend bij een aantal mensen, ook in de politiek. Voor de gemeenschap kwam de mededeling dat de vrijwilligers en het bestuur van Stadsspeeltuin Van Glymes de moed opgeven als een onaangename verrassing. De politiek stelt inmiddels massaal vragen.

Eind vorige week was er ineens die brief, waarin de voorzitter van Stichting Stadsspeeltuin Van Glymes liet weten dat eind augustus de poorten van het kinderparadijs dicht gaan. Zowel het bestuur als de vrijwilligers zijn er klaar mee. Het lukt op de huidige wijze niet om financieel het hoofd boven water te houden. Voorstellen om dit wel te kunnen worden niet geaccepteerd door de gemeente, aldus de brief.

Die voorstellen betroffen vooral de exploitatie van meer horeca, met de nodige inkomsten van dien, maar dusdanig dat het betaalbaar blijft voor kids en gezinnen met een kleine beurs. Dat is namelijk een doelstelling van de stichting, die weigert mee te werken aan het gemeentelijke plan om er commerciële partijen op in te laten schrijven. De vrees is dat een verblijf hier dan een stuk prijziger wordt en daar willen de mensen die zich tot nu toe inzetten voor de speeltuin niet aan meewerken.

Steeds meer brieven

Het CDA was de eerste die dit weekend met een schrijven aan het college op de proppen kwam, waarin wordt opgeroepen tot het heel snel politiek bespreken van de patstelling en een oplossing vinden. Daar hebben zich inmiddels Steunpunt, Lijst Linssen en D66 bij aangesloten. De ‘noodkreet’, zoals D66 het noemt, lijkt nu pas aan te komen. De partij vindt een speeltuin als deze een onmisbaar onderdeel in de stad en wil onder meer weten waarom deze geen onderdeel uitmaakt van ‘Boulevard in Beweging’.

Steun

Lijst Linssen vindt het heel raar dat in bijvoorbeeld Fort de Roovere heel veel geld wordt gestoken en dat een bestaande en bewezen populaire voorziening als de Van Glymes speeltuin dan niet op steun kan rekenen. Steunpunt wijst op het feit dat de speeltuin ook voor kinderen met een beperking toegankelijk en geschikt is. De fractie roept het college op de bestaande organisatie te blijven steunen en alsnog een jaarlijkse subsidie toe te zeggen.