Pompejus toren officieel overgedragen aan gemeente

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM – De gemeente is een nieuw landmark rijker. Donderdagmiddag hebben de makers en bouwers van de Pompejus toren op Fort de Roovere dit markante bouwwerk officieel overgedragen aan de gemeente.

Vanaf de A4 is ie heel goed te zien en wie Fort de Roovere nadert ontwaard ook vanzelf de nieuwe toren die daar is verrezen. Pompejus is een eyecatcher en een multifuncioneel bouwwerk, wat de bedenkers ervan vanaf het begin voor ogen hadden. Het is een uitkijktoren met een spektaculair panorama dat over de Waterlinie en zelfs Zeeland strekt. Het is ook een plaats voor theatervoorstellingen, waarbij de trappen als tribune kunnen dienen, een exporuimte en een ontmoetingsplaats. Erop en eromheen kan van alles georganiseerd worden.

Lang traject

Het heeft even geduurd voordat het idee van architecten Ro Koster en Ad Kil, die ook de Mosesbrug ontwierpen, er werkelijk stond. Om aan de financiering te komen werden subsidies uit de West-Brabantse Waterlinie potjes aangevraagd maar ook een crowdfunding opgezet. Verder hebben de bouwers en leveranciers van materialen flink gesponsord of kortingen gegeven.

Het duurde dus even voor de maquette werkelijkheid kon worden. Maar donderdagmiddag 14 december was het dan toch zo ver. Pompejus is door de makers en de projectgroep die het begeleidde opgeleverd aan de gemeente. Overigens moet de officiële opening nog gaan plaatsvinden. Dat gebeurt op 24 maart 2018. De toren is dan al wel gewoon opengesteld voor publiek, al moeten er nog wat kleine dingen aan worden gedaan, zoals het aanbrengen van strips op de houten treden zodat die wat meer grip geven.