PopMonument kondigt eerste namen voor september aan

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – PopMonument is inmiddels een vaste waarde in het tweede weekend van september. Waar overdag de monumenten in het kader van de Open Monumentendagen hun deuren openen, combineert PopMonument diezelfde bijzondere locaties ‘s avonds met andere kunstvormen. Daarbij is de hoofdrol weggelegd voor alternatieve popmuziek. PopMonument verbindt verrassende artiesten met iconische erfgoedlocaties. Dit jaar vindt alweer de vierde editie van het festival plaats op zaterdag 8 september in Bergen op Zoom.

PopMonument staat voor eigentijdse en eigenzinnige popmuziek, maar ook uitstapjes naar genres als elektronica, urban en jazz worden niet geschuwd. De eerste namen op het affiche die worden prijsgegeven zijn enkele publiekstrekkers uit binnen- en buitenland. De zeer dansbare electrorockband Goose wordt alom geprezen om haar opwindende live-shows en stond eerder al op het hoofdpodium van Rock Werchter. Het Amerikaanse fenomeen Bob Log III weet sinds bijna 20 jaar in zijn uppie de podia in vuur en vlam te zetten met totaal geflipte bluespunk. Uit eigen land komt de psychedelische formatie My Baby een potje voodoo spelen na de afgelopen jaren ook in de rest van Europa al een flinke reputatie te hebben opgebouwd.

In Europa

Het is tekenend voor het thema dat dit jaar aan Open Monumentendag gekoppeld is: In Europa. Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal komen te liggen op de Europese wortels van Bergen op Zoom en de historische context binnen welke haar monumenten door de jaren heen zijn gebouwd en gebruikt. De stad heeft altijd al een groot aantal nationaliteiten en volkeren op haar grondgebied gehad: Kelten, Romeinen, Fransen, Engelsen, Hollanders, Spanjaarden, Brabanders, Vlaamse Kempenaren, Antwerpenaren… allen zijn ze gepasseerd en in veel gevallen ook gebleven. Recentelijk zien we dat mensen uit het voormalig Oostblok zich vestigen in de stad. Met de expeditie Europa willen we bewoners én bezoekers van de stad kennis laten maken met de verscheidenheid aan culturen onder Bergenaren.

Kaartverkoop is gestart

PopMonument is te bezoeken met een passe-partout, welke toegang geeft tot alle optredens. Een beperkt aantal vroege beslissers kan profiteren van een early-bird-korting en een passe-partout voor slechts €17,50 aanschaffen. De reguliere prijs bedraagt €21,50. Kaarten zijn vanaf 3 mei verkrijgbaar via www.popmonument.nl. De verniewde website gaat die dag online en om 16.00 uur start de voorverkoop.


PopMonument werd in 2014 geïnitieerd en ontving in 2015 meteen de Brabant Erfgoedprijs. Het toegankelijk maken van erfgoedlocaties voor een jonger publiek blijkt een succesvolle formule, die elk jaar verder ontwikkeld wordt. Zo werd er in 2016 gestart met het toevoegen van het element ‘storytelling’, waardoor het publiek het verhaal achter de deelnemende locaties op een verrassende manier te zien of te horen krijgt. De unieke podia zorgen tevens voor een meerwaarde aan de sfeer van het festival. Want wie zag eerder een rockband optreden in een eeuwenoud stadspaleis? Of een elektronische act in een middeleeuwse gevangenis? Naast deze monumenten zijn er tevens diverse cafés opgenomen als festivallocatie.
 

PopMonument wordt georganiseerd door het in Bergen op Zoom gevestigde Poppodium Gebouw-T en is onderdeel van het Kunsten in de Monumenten weekend. PopMonument wordt ondersteund door Citymarketing Bergen op Zoom, Cultuurbedrijf, Erfgoed Brabant en Stichting Bezichtiging Monumenten.

Afbeelding: Pixabay/6689062