Postume uitreiking Mobilisatie Oorlogskruis aan dochter Gerardus Selsig

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Op maandag 9 september 2019, om 13.30 uur, reikt burgemeester Frank Petter het Mobilisatie Oorlogskruis postuum uit aan mevrouw Paula Goossen-Selsig, dochter van Gerardus Selsig. De ceremonie vindt plaats in het oude Stadhuis aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. Ter ere van de uitreiking van de onderscheiding is er een militaire erewacht aanwezig.

Gerardus Selsig kwam in 1931 op voor zijn nummer -zoals dat toen heette- bij het Derde Infanterie Regiment in Bergen op Zoom. Na zijn diensttijd werd hij nog twee keer opgeroepen voor herhaling. Op 11 april 1939 gaf hij gevolg aan de oproep voor mobilisatie. Hij werd ingedeeld bij het die dag opgerichte 27e Regiment Infanterie. Dit regiment bestond vooral uit soldaten van wat oudere lichtingen; meestal jonge huisvaders.

Het regiment werd gestationeerd in Deurne en had als opdracht een deel van de Peel-Raamstelling te verdedigen. Met deze stelling in Oost Brabant, hoopte de Nederlandse legerleiding de opmars bij een mogelijke Duitse inval te vertragen. Het 27e regiment Infanterie moest zich op de dag van de Duitse inval terugtrekken naar het westen, richting Zeeland. Gerardus Selsig werd krijgsgevangen genomen en op 9 juni 1940 in vrijheid gesteld.

Mobilisatie Oorlogskruis

Het Mobilisatie Oorlogskruis is bestemd voor militairen en oud-militairen, die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste 6 maanden in dienst waren. Of voor hen die na 9 mei 1940 en voor 19 mei 1940 in dienst waren buiten vijandelijk of door de vijand bezet gebied. De onderscheiding wordt toegekend door de minister van Defensie. Het Mobilisatie Oorlogskruis is ingesteld door koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 11 augustus 1948. 

Meer weten? Kijk eens op deze webpagina van het Ministerie van Defensie.

Afbeelding: Gemeente Bergen op Zoom