Primeur voor Bergen op Zoom met biobased verkeersborden

Wethouder Andrew Harijgens (foto links) en directeur Rolf Groot van NPSP presenteren het biobased verkeersbord bijn de Rijtuigweg. Een passerende leerling van 't Rijks steekt daarbij goedkeurend zijn duim op. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De gemeente Bergen op Zoom heeft een primeur: als eerste gemeente in Nederland plaatst ze biobased verkeersborden, gemaakt van rietvezels, kalk en biohars. Wethouder Andrew Harijgens presenteerde vanmorgen één van de vijf exemplaren die inmiddels zijn geplaatst. Ze zijn te zien bij de Rijtuigweg, de Koepeldwarsstraat en het Boerenverdriet. Maar dan moet je wél goed kijken: afgezien van de duurzaamheid is er uiterlijk geen verschil te zien met de gebruikelijke borden.

Duurzame bordjes zijn op zich niet nieuw, aldus directeur Rolf Groot van NPSP, het bedrijf dat de exemplaren produceert. "Zo zijn er al hectometerpaaltjes langs procinciale wegen. Maar het is wél de eerste keer dat een gemeente deze borden bestelt." En dat past helemaal in het duurzaamheidsbeleid van Bergen op Zoom, zo vult wethouder Harijgens hem aan. "We passen al enige tijd duurzame en milieuvriendelijke materialen toe in onze openbare ruimte", aldus de lokale bewindsman. Eerder zijn bijvoorbeeld al duurzame zitbankjes geplaatst met olifantsgras-beton en vlasvezel-elementen verwerkt in een viaduct over de A58.

Kansen

Biobased is niet alleen duurzaam maar biedt ook kansen voor de lokale econome, zegt Harijgens. "Met de Green Chemistry Campus hebben we al een icoon in ons midden. Maar we moeten als gemeente zelf óók verduurzamen en het goede voorbeeld geven." Zo heeft de gemeente vorig jaar al besloten om duurzame initiatieven op cultureel gebied te belonen met bijvoorbeeld een BioBest-prijs voor optochtwagens waarin biobased materialen zijn toegepast.

Wethouder Harijgens legt uit: "Duurzame verkeersborden zijn gemaakt van volledig herbruikbare materialen en passen in de circulaire economie."