Roze flamingo’s in het Markiezaatsmeer

BERGEN OP ZOOM – Boswachter Erik de Jonge vervalt geregeld van de ene in de andere verbazing. Gisteren was dat gelukkig eens niet omdat ie weer allerlei vreemde gedumpte spullen vond in de natuur. Deze keer was het omdat er zes roze flamingo's in het Markiezaatsmeer liepen.

Het is niet voor het eerst dat de dieren Bergen op Zoom aandoen, maar het blijft een bijzonder tafereel. Wat later in het jaar worden deze contreien te koud voor deze vogelsoort maar nu is het Markiezaatsmeer nog een prima plekje, weet de boswachter. Het is er rustig en er zit genoeg voedsel. En daarover gesproken: Flamingo's krijgen de karakteristieke roze kleur pas als ze opgroeien, bij hun geboorte zijn ze eerder grijzig. Door wat ze eten zorgen bacteriën en bèta-caroteen dat die veren verkleuren. Je kunt zelfs aan de mate verkleuring zien hoe gezond zo'n vogel is.

Uit Duitsland

De vogels kunnen in het rustig gelegen Markiezaatsmeer nog even aansterken, voordat ze zuidwaarts trekken. Volgens een reactie die boswachter De Jonge gaf aan Omroep Brabant komen ze waarschijnlijk uit een kolonie die tot grote verbazing van kenners is neergestreken in het Duitse plaatsje Zwillbrock, vlak over de grens.


Videostill: Boswachter Erik de Jonge (Twitter)