Zelfs het provinciebestuur is trots op PopMonument

BERGEN OP ZOOM – Mooie complimenten klonken er vanavond in Hotel De Draak, voor de organisatie van PopMonument. Het evenement groeit nog steeds en waarschijnlijk straks niet meer alleen in Bergen op Zoom. Mogelijk volgend jaar al heeft Willemstad een eigen editie, liet de voorzitter van de stichting weten, en er wordt zelfs al gedacht aan landelijk op de kaart komen.

Maar voor het zo ver is viel eerst te genieten van het programma voor editie 2018. Natuurlijk niet alvorens burgemeester Frank Petter en gedeputeerde Henri Swinkels een en ander hadden gezegd over het evenement. Onze burgervader gaf aan blij te zijn met het feit dat PopMonument merkbaar doorontwikkelt. "De combinatie van popmuziek en monumenten ligt niet per se voor de hand maar is wel heel mooi", stelde hij vast. En de vorm die daarvoor steeds wordt gevonden doet beide aspecten recht, vindt hij. De waardering voor het programma is hoog, heeft eerder onderzoek uitgewezen. Bezoekers geven het festival maar liefst een ruime acht, en ze komen van heinde en verre.

Trots

Opvallend veel culturele evenementen in onze gemeente worden bezocht door gedeputeerde Henri Swinkels. Die liet weten zeer onder de indruk te zijn. "Ik ben trots op wat hier wordt bereikt", vertelde hij. "Wat hier gebeurt is niet zo vanzelfsprekend en al zeker niet doorsnee, qua programmering. Die daagt bezoekers echt uit." Hij roemde eveneens de vernieuwende aanpak van popmuziek combineren met erfgoed en monumenten. "Weet dat ook het provinciebestuur hier trots op is", gaf hij de organisatie en gasten nog mee.

Uitersten

Daarna trok het gezelschap naar Schouwburg De Maagd, voor een optreden van de Belgische Jasper Steverlinck, die zijn liefde voor de sound van Jeff Buckley duidelijk laat merken. We namen ook nog even een kijkje in de Hofzaal van het Markiezenhof, waar de muzikant-componist David Poltrock sobere piano-etudes speelde. Iets heel anders dan wanneer hij speelt bij bijvoorbeeld rockband De Mens. PopMonument is een festival van uitersten, dat maakt het zo spannend en voor een breed publiek interessant. Of 'uitdagend', om met de woorden van de gedeputeerde te spreken.