Probleem op De Nieuwe Drenck nog altijd niet opgelost

Het is een bijzondere situatie op de betreffende camping, waar wonen eigenlijk niet is toegestaan. Op de foto eigenaar Dirk (rechts op de foto) en één van de vaste bewoners. Normaal gesproken gaan ze nog opvallend vriendelijk met elkaar om. Als echter wordt benoemd dat de situatie zo niet kan blijven, wordt het steevast vervelend.

BERGEN OP ZOOM – Dirk van Bovene en zijn partner Bianca zijn zo’n drie jaar eigenaar van camping De Nieuwe Drenck. Ze doen hun best iets moois te maken van de plek, die een veelbesproken verleden heeft. Er verbleven nogal wat mensen permanent die op z’n zachtst gezegd aanpassingsproblemen hadden, bovendien is er echt wonen niet toegestaan. Het is de ondernemers gelukt om al die personen te laten verhuizen, op één perceeltje na. Daar dreigt het nu flink uit de hand te lopen.

In een hoek van het veld achterin staan twee oude caravans, waarin drie mensen leven op een wijze die bepaald geen visitekaartje is voor de camping. Het kost de eigenaren klanten. Het oogt en ruikt er bepaald niet hygiënisch en de situatie is ook ronduit gevaarlijk. Als het koud is staan er volgens Dirk soms wel drie oliekachels te loeien in de voortent en caravan. Het is hem tevens een doorn in het oog dat er niets wordt opgeruimd, overal ligt rommel. En de mensen wegsturen werkt niet, aldus het ondernemersechtpaar. Dirk: “We hebben ze al zo vaak verteld dat ze moeten vertrekken maar ze gaan gewoon niet. Sterker nog, ik wordt bedreigd als we daar over beginnen.”

Ultimatum

De kwestie is al lange tijd bekend bij politie en gemeente. Er zijn al eens agenten bij geweest maar die weten volgens Bianca en Dirk ook niet wat ze met de situatie aan moeten. En de gemeente heeft allerlei wmo- en zorgtrajecten op de bewoners gezet maar dat leidt niet tot hun vertrek. Punt is onder meer dat ze bij Stadlander niet meer welkom zouden zijn en ook elders betaalbare woonruimte vinden lukt niet. Eigenlijk is het de verantwoording van deze mensen zelf, is de campingeigenaren al eens vertelt, maar zij betwijfelen of dat doordringt bij de drie bewoners.  Het grote probleem echter is, dat onlangs een ambtenaar van Handhaving blijkbaar aan Dirk en Bianca liet weten: “Per 1 mei zijn ze eruit.”

Radiostilte

Die korte boodschap heeft veel losgemaakt op De Nieuwe Drenck. Omdat de zin niet nader is uitgelegd weten de eigenaren niet wat er nu precies werd bedoeld. Moeten zij zorgen dat die mensen weg zijn en heeft het anders consequenties of gaan gemeente en eventueel politie hier voor zorgen? Het probleem is dat er al een maand geen contact meer te krijgen is met de betreffende ambtenaar. Die neemt geen telefoongesprekken aan en reageert niet op e-mails. Dirk vreest het ergste en denkt niet dat hij geholpen gaat worden bij het van zijn terrein verwijderen van deze mensen. Hij heeft echter wél die dreigende zin en datum in z’n hoofd en de spanning loopt dus behoorlijk op. Meerdere mensen vrezen dat het flink uit de hand gaat lopen en tot een heftige confrontatie komt.

Samen kijken naar een oplossing

We vroegen de gemeente om een reactie. Woordvoerder Erwin Stander laat weten dat de problemen er bekend zijn en er inderdaad meerdere mensen en instanties bezig zijn om die aan te pakken. Of er inderdaad gezegd is door een handhaver dat de bewoners per 1 mei weg zullen dan wel moeten zijn, kan hij niet bevestigen. Dat was intern niet meteen te achterhalen. Wel wijst hij er namens de gemeente nog eens op dat de eigenaar in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor het gehele terrein, maar dat er tegelijk nog steeds gezamenlijk wordt gekeken naar een echte oplossing waar eenieder mee kan leven.