Provincie steekt 2,25 ton in fortenlinie

Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: wethouder Patrick van der Velden bij een informatiebord over de Pompejustoren op fort De Roovere, enkele jaren geleden bij de start van het project. (archieffoto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM / DEN BOSCH –  De komende jaren investeert de provincie Noord-Brabant fors in de Zuiderwaterlinie. Zo gaat er de komende jaren onder meer 225.000 euro naar de West-Brabantse Waterlinie, waartoe onder meer Fort De Roovere behoort. Het gaat om negentien projecten, die samen de Zuiderwaterlinie als samenhangend geheel verder moeten versterken, zo laat het provinciebestuur weten. Daarbij is een bedrag van in totaal twee miljoen euro gemoeid. De provincie verstrekt de subsidie onder de voorwaarden, dat ook de betreffende gemeenten een soortgelijk bedrag in het behoud van de historische verdedigingslinie steken.

De Zuiderwaterlinie is een samenhangend stelsel van waterstaatkundige werken, landschap en militaire werken; het langste en meest benutte militaire erfgoed van Europa. De linie loopt van Bergen op Zoom oostwaarts tot aan Grave en verbindt elf historische Brabantse vestingsteden en hun achterland met elkaar.  De subsidie is bedoeld voor negentien projecten in de vijf stellingen van de linie: de West-Brabantse Waterlinie (225.000 euro), de Stelling van Willemstad (589.250 euro), Breda-Geertruidenberg (270.000 euro), Heusden-Den Bosch (764.250 euro) en Grave-Ravenstein (497.500 euro).

Uniek

De geschiedenis van Nederland en het water is een uniek cultuurhistorisch verhaal, zo laat de Brabantse cultuurgedeputeerde Henri Swinkels weten. "Al eeuwenlang verdedigen we ons niet alleen tégen het water maar gebruiken we het water ook om ons te verdedigen. Dat zien we terug in een ingenieus stelsel van waterlinies dat dwars door ons land heen loopt. De Zuiderwaterlinie is daarvan de oudste, langste en meest benutte linie.

Een begrip binnen en buiten Brabant

De Brabantse cultuurgedeputeerde Henri Swinkels laatr weten trots te zijn op de samenwerking die rond de Zuiderwaterlinie tot stand is gebracht: "Inmiddels, en dat is te danken aan de inspanningen van alle partners, is de Zuiderwaterlinie een begrip in Brabant en ver daarbuiten. Het is fantastisch dat we met deze gezamenlijke investering de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het behoud van dit machtige Brabantse erfgoed over de hele linie nog verder versterken.”