PvdA bezorgd over continuïteit jeugdzorg door onzekerheid Juzt

 De Bergse PvdA-fractie maakt zich zorgen of de jeugdzorg nog wel gegarandeerd kan blijven nu de problemen met Juzt lijken aan te houden en deze zorgorganisatie volgens mediaberichten zelfs op omvallen staat. Voor complexe jeugdzorg zijn Bergen op Zoom en andere West-Brabantse gemeenten aangewezen op Juzt. (Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay / Madalin Calita)

BERGEN OP ZOOM – De gemeenteraadsfractie van de PvdA maakt zich zorgen over de continuiteit van de jeudzorg in Bergen op Zoom en de rest van westelijk Brabant. "Door de berichtgeving in de media hebben we vernomen dat het personeel, bij monde van de FNV, verbijsterd is over de nieuwste ontwikkelingen bij Juzt", schrijft raadslid Joey van Aken vandaag in een brief aan het Bergse college van B&W.  Deze ontwikkelingen zouden zijn dat de overdracht van de zorg in hoger tempo moet dan vorige maand nog was voorzien. De kans dat Juzt overeind blijft zou inmiddels zo goed als nul zijn, aldus de Bergse PvdA-voorman. Een bestuurder van de jeudzorgverlener zou inmiddels zijn opgestapt.

Vorige maand hebben de gemeenten in de jeugdhulpregio's West-Brabant-West (WBW) en West-Brabant-Oost (WBO) invulling gegeven aan een plan dat een dreigend faillissement voor jeugdzorgorganisatie Juzt zou voorkomen. De WBW-gemeenten hebben gezamenlijk 3,25 miljoen bijgedragen aan het reddingsplan; daarvan komt zeven ton van de gemeente Bergen op Zoom. Maar deze financiële injectie lijkt geen garantie voor een zekere toekomst van Juzt. Integendeel, zo vreest Van Aken naar aanleiding van de mediaberichtgeving. "Volgens de FNV zou door Juzt niet mee worden gewerkt aan een sociaal plan voor de medewerkers van Juzt", aldus het PvdA-raadslid. "De verantwoordelijke wethouders in West-Brabant-West, waaronder Bergen op Zoom, zijn verrast door de koerswijziging van WBO en weten niet wat dit betekent voor de kinderen die zij nog in zorg hebben."

Handelswijze van West-Brabant-Oost

Van Aken stelt namens zijn fractie een aantal vragen aan het college, naar aanleiding van publicaties over de onzekere toekomst van Juzt. Deze berichten zijn de afgelopen dagen in diverse media verschenen. "Wat acht u van het handelen van de regio West-Brabant-Oost", zo schrijft Van Aken. "Wat betekent dat de overdracht van zorg in hoger tempo moet, zijn er dus voldoende alternatieven beschikbaar?" Het zou zomaar het einde van Juzt kunnen betekenen, vreest Van Aken. Ook wil het raadslid weten hoe het college aankijkt tegen het het opstappen van de Juzt-bestuurder. De PvdA wil weten wat het Bergse college nu gaat doen om eraan bij te dragen dat medewerkers mee overgaan naar de nieuwe zorgaanbieder en dat er daarnaast een sociaal plan komt voor de medewerkers van Juzt. "Op welke wijze heeft u medewerkers, de jeugdigen dan wel ouders en betrokken partijen betrokken in deze nieuwste ontwikkelingen?"

Extra kosten voor gemeenten in westelijke regio?

Van Aken is benieud hoe de gesprekken vorderen over overname in de regio West-Brabant-West. "Op welke wijze heeft u daarbij invulling gegeven aan de uitgangspunten uit de Jeugdwet als het gaat om het adviesrecht inzake medezeggenschap", vraagt hij in zijn brief. "Kunt u zo snel mogelijk inzichtelijk maken wat de koerswijziging betekent voor de kinderen die vanuit West-Brabant-West nu nog in zorg zijn bij Juzt?" Het PvdA-raadslid vraagt aan het college hierover een nadere toelichting. Tenslotte wil Van Aken weten wat er concreet met de onlangs verleende financiële bijdrage vanuit West-Brabant-West gedaan wordt. "Brengt deze koerswijziging nog aanvullende bijdrage met zich mee voor WBW?"