PvdA krijgt handen op elkaar voor duurzaamheidsprijs optochten

BERGEN OP ZOOM – In de gemeenteraad van woensdag 25 oktober werd niet alleen gesproken over de huisvesting van de Bergse Vastenavendbouwclubs. De PvdA haalde nog een konijn uit de hoge hoed door een nieuwe prijs voor te stellen bij alle te houden optochten in de gemeente: het Biobeesje!

Het voorstel werd aan de raad gepresenteerd door raadsleden Abdelaziz Danjaoui en Han Verbeem. Danjaoui wees in zijn betoog op een aantal belangrijke waarden van Vastenavend. Of ‘Carnaval’, zoals het in Lepelstraat en Halsteren ook gerust mag worden genoemd. Volgens Danjaoui gaat het nog altijd om verbroedering en het vieren volgens eigen, lokale tradities. Maar er moet ook vooruit worden gekeken, stelde hij. Niet alleen als het de huisvesting betreft, ook naar wereldse zaken als veiligheid en milieu. En in dat kader presenteerde zijn partij een nieuw idee: beloon bouwers die duurzaam werken.

Speciale trofee en geldbedrag

De PvdA stelde de raad voor in te stemmen met een nieuwe prijs die voortaan bij de optochten in Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom moet worden uitgereikt. De bouwclub die zich het meest van z’n duurzame kant heeft getoond wordt beloond met 't BioBeesje, oftewel de BioBest Trofee. Met daaraan een geldbedrag gekoppeld van €1111,11 en natuurlijk een trofee die ook van biobased materiaal is gemaakt, in de vorm van een BioBeestje. Hoe dat er uit ziet weet nog niemand…

Inspireren

Danjaoui en zijn partij kregen de handen op elkaar voor het idee. Het is met algemene stemmen aangenomen. De PvdA hoopt dat het bouwers inspireert tot nog bewuster bouwen. Het prijzengeld moet gaan komen uit al beschikbare stimuleringsfondsen die biobased initiatieven ondersteunen. De verdere organisatie omtrent de uitreiking en toekenning van de nieuwe prijs komt vooralsnog te liggen bij de organisaties van de betreffende optochten, zo is het plan.