PvdA pleit met ludieke actie voor sluiting van Doel

Het anti-Doel actieteam bij de Dikke Boom op het Gouvernementsplein. De actiegroep was zondagmiddag ook in Putte en Roosendaal. 

BERGEN OP ZOOM – De Bergse PvdA voerde zondagmiddag in de Bergse binnenstad actie tegen de kerncentrale van Doel, samen met de collega's uit Woensdrecht en Roosendaal. Ook de zusterpartij uit Vlaanderen, de Sp.a, was erbij aanwezig. De groep deelde zogenaamde 'anti-jodiumtabletten' uit aan het winkelend publiek. Een ludieke actie, want de pillen bleken gewone pepermuntjes te zijn. Met het statement wilden de sociaaldemocraten de omstanders bewust maken van het gevaar van de kerncentrale, die op enkele kilometers van de grens staat. De verouderde centrale wordt al geruime tijd geplaagd door storingen.

"Doel is een tikkende tijdbom. De Vlaamse federale overheid had beloofd om de centrales 1 en 2 al in 2015 te sluiten maar is daarop teruggekomen, zogezegd om de landelijke stroomvoorziening niet in gevaar te brengen. WIj willen dat België kiest voor veiligheid en niet voor opportunisme", aldus fractievoorzitter Han Verbeem van de Bergse PvdA. Ook Joey van Aken (gewestelijk secretaris en kandidaat-raadslid) vindt dat het tijd wordt om de krachten te bundelen en de Belgische overheid te houden aan de eerdere toezeggingen van de 'kernuitstap'. Daarom voeren de sociaaldemocraten zondagmiddag aan weerszijden van de grens gezamenlijk actie, zegt Van Aken. "De pepermuntjes zijn een idee van de Sp.a. Het verwijst naar de jodiumpillen die door de gezondheidsdiensten in de regio zijn verspreid." Ook andere 'goodies' gingen tijdens de actie van hand tot hand, zoals doosjes met Smarties.

Lobbyist

In de Bergse politiek is eensgezindheid als het om de sluiting van Doel gaat. Afgelopen donderdag nam de Bergse raad een motie aan, ook ondertekend door de PvdA, waarin 2.500 euro wordt vrijgemaakt als bijdrage aan een speciale lobbyist. DIe gaat zich landelijk en Europees inzetten om de sluitingen van de centrales van Doel en Tihange te bespoedigen.

Putte en Roosendaal

De actie begon bij de grensovergang in Putte, waar de activisten bezoekers van een supermarkt aanspraken. Vervolgens bezochten ze het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom en de publieksactie is afgesloten op de Nieuwe Markt in Roosendaal. De PvdA-leider in de Brabantse statenfractie, Stijn Smeulders, was aanwezig om de actie kracht bij te zetten. Ook Kees Jongmans (PvdA Roosendaal) en Wendy de Koning (PvdA Woensdrecht) waren als activisten van de partij.