PvdA-raadfracties willen garanties voor bereikbaar en betaalbaar OV

(Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay / Geralt)

BERGEN ZOOM / STEENBERGEN –  Het Steenbergse PvdA-raadslid Nadir Baali heeft, samen met zijn Bergse collega Joey van Aken, een brandbrief gestuurd naar de colleges van beide gemeenten. De sociaaldemocraten willen dat de bestuurders zich inzetten voor de bereikbaarheid en betaalbaarheid van OV-verbindingen naar Steenbergen, Dinteloord en Lepelstraat. "De PvdA is blij met betere bereikbaarheid van uit Steenbergen voor het ziekenhuis, voor Dinteloord en voor Rotterdam", zo stellen beide PvdA-raadsleden. De PvdA-raadsfracties maken zich daarentegen zorgen over het nieuwe flexsysteem dat de provincie wil invoeren en vragen om garanties.

Baali en Van Aken komen op voor zowel de bereikbaarheid als de betaalbaarheid van het openbaar busvervoer en willen dat de college's garanties vragen bij de procvincie. "Het college van de gemeente Steenbergen heeft ons medegedeeld dat er best een aantal zaken verandert voor inwoners uit de regio als het om openbaar vervoer gaat", schrijven ze. Dat zou het gevolg zijn van de nieuwe, flexibele OV-werkwijze van BravoFlex. "U typeert het BravoFlex-systeem als experimenteel en aanpasbaar", aldus de twee PvdA'ers. Maar, zo vragen ze aan hun beider colleges in de brief: "Op welke wijze kunt u garanderen dat mensen uit de gemeente Steenbergen Lepelstraat en Halsteren-West kunnen blijven bereiken?"

Lepelstraat en Halsteren-West

Ook willen de beide raadsleden weten welke garanties er zijn dat mensen uit Lepelstraat en Halsteren-West de gemeente Steenbergen kunnen blijven bereiken. En: "Op welke wijze kunt u garanderen dat deze flexibele vorm van openbaar vervoer betaalbaar blijft voor haar gebruikers? Welke afspraken zijn er gemaakt over betaalbaarheid?"

Vervallen van stadslijnen 22 en 23

Vorige maand heeft het Bergse college al gereageerd op eerdere vragen vanuit de PvdA over de bereikbaarheid van het OV in Bergen op Zoom. Daaruit blijkt, dat er voorstellen zijn om de stadslijnen 22 en 23 te laten vervallen. "Dit betekent niet dat er geen grote bussen meer gaan rijden echter wordt het lijnennet flink herzien", zo heeft het college geantwoord. Het voorstel komt er op neer, dat deze alleen via de centrale as richting de eindbestemming rijdt. Lijn 112 (bravo streeklijnen richting Roosendaal) neemt gedeeltelijk lijn 22 over via de Rooseveltlaan richting het ziekenhuis. Lijn 310 (bravo direct streeklijn richting Rotterdam) neemt gedeeltelijk lijn 23 over via de Mozartlaan, Burgemeester Wittelaan richting Halsteren en verder. In een reactie hierop stellen de briefschrijvers nu: "In hoeverre waren de wijzigingen van buslijn 111 bekend bij het Bergse college? Waarom heeft het Bergse college de wijziging van buslijn 111 niet meegenomen in de beantwoording van de artikel 36-vragen van 16 juli?" De fracties willen binnen dertig dagen schriftelijke beantwoording van hun vragen.