PvdA sluit zich aan bij kritiek op VVD’er Gertjan Huismans

BERGEN OP ZOOM – Tijdens de raadsvergadering van 23 februari nam VVD fractieleider Gertan Huismans op nogal onorthodoxe wijze het woord. Hij sprak als een soort 'Gròòtste Boer' de aanwezigen toe, daarbij de burgemeester meerdere malen met 'Oòg'eid' aansprekend. Dat is slecht gevallen bij een aantal partijen.

Tijdens de rede die Huismans wilde afsteken al, lieten meerdere raadsleden weten niet gediend te zijn van deze insteek. Mede daarom onderbrak de burgemeester hem meerdere malen, met het verzoek zijn betoog en de toon ervan aan te passen. Dat viel weer slecht bij de VVD'er, die uiteindelijk wegbeende en zich over de burgervader publiekelijk afvroeg: "Is hij nu helemaal gek geworden?" Ook die handelswijze werd niet door alle raadsleden gewaardeerd.

Namens D66 eist raadslid Chris Moerkerken openbare excuses van de VVD-voorman en ook GBWP'er Evert Weys nam geen genoegen met de gang van zaken. Van die verontschuldigingen is vooralsnog geen sprake. Huismans vindt nog steeds dat hij zelf onheus is bejegend die avond, omdat hem het woord werd ontnomen.

Geen respect, vindt PvdA

Inmiddels heeft ook de PvdA zich in de discussie gemengd. Fractievoorzitter Sahin Ergec laat weten: "Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van praten, een betoog overbrengen of een standpunt verdedigen, maar wat dhr. Huismans als fractievoorzitter van de VVD tijdens die vergadering deed, had alle schijn van geen respect richting de gehele raad. De PvdA had een enorm sterk optreden van de dhr. Huismans verwacht, maar kreeg een betoog die dit hele onderwerp belachelijk maakte en daarmee ook het aanzien van de Bergse politici." De partij verwacht publiekelijk excuses.

'Lijdend voorwerp' Van der Kallen kan er wel om lachen

De aanleiding van Huismans' uit de hand gelopen actie waren de moties van treurnis, van afkeuring en van wantrouwen die BSD'er Louis van der Kallen het weekend ervoor had aangekondigd, gericht op VVD-wethouder Ad Coppens. Zelf neemt Van der Kallen de kwestie niet zo hoog op. Hij laat op de website van zijn partij weten het 'Vastenavond gevoel' van Huismans wel een beetje te begrijpen en publiceert er zelfs diens volledige tekst, zoals bestemd voor die raadsvergadering.

Afbeelding: © Pixabay/OpenClipart-Vectors