PvdA: tijd voor rigoureuze keuzes bij aanpak gemeentelijke schuldenlast

Een 'wake up call': de gemeentelijke schuld overstijgt inmiddels 240 miljoen. Daarom komt de PvdA met een voorstel om de gemeentelijke taken eens goed tegen het licht te houden. (Illustratie: Pixabay/Alexa)

 BERGEN OP ZOOM – Al jarenlang steggelt de Bergse raad over een zogeheten 'takendiscussie': wat moet de gemeente wél blijven doen en waar kan men beter mee stoppen. Voor de Bergse PvdA-fractie is het met een gemeentelijke schuldenlast van 240 miljoen de hoogste tijd om knopen door te hakken: de partij wil na de zomervakantie een debatavond waarin 'serieus gesproken wordt' over de keuzes. 

Tijdens de behandeling van de gemeentelijke jaarstukken 2018, donderdag 20 juni, komt de PvdA met een motie over de takendiscussie. Het college krijgt daarbij de opdracht "na het zomerreces een discussieavond te organiseren tussen het college en de gemeenteraad, waarin serieus gesproken gaat worden over de gemeentelijke taken."

Toekomstige generaties

De PvdA stelt dat het terugdringen van de gemeentelijke miljoenenschuld alleen bewerkstelligd kan worden met structurele wijzigingen en oplossingen. "Onze inwoners en toekomstige generaties mogen niet de dupe worden van deze hoge schuldenlast", stelt PvdA-fractievoorzitter Joey van Aken. Daarbij ontkomt de gemeente volgens hem niet aan "rigoureuze keuzes die een échte impact hebben op de schuldenlast."