PvdA vindt afschaffen poepscooters vanwege verdwijnen hondenbelasting onzin

BERGEN OP ZOOM – Het college van B en W deed het voorstel om 110.000 euro te bezuinigen op kosten "die gerelateerd zijn aan hondenbezit", zoals de inzet van zogeheten 'poep-scooters' en het reinigen van bestratingen en plantsoenen. Volgens de PvdA is dat een rare koppeling van zaken, die bovendien ongewenst is.

Als reden voor de bezuiniging wordt de afschaffing van de hondenbelasting aangegeven. Ten onrechte, zo stelt de PvdA. De hondenbelasting is namelijk een algemene heffing die niet per se bedoeld is voor het opruimen van hondenpoep. Sterker nog: de reinigingskosten zijn altijd betaald uit de algemene middelen. En dat blijft ook zo, als het aan de PvdA ligt.

Vervlogen tijden

Raadslid Han Verbeem schrijft: "Met de begrotingsbehandeling, afgelopen november, heeft de gemeenteraad een motie van VVD/PvdA aangenomen om de hondenbelasting in een aantal jaren af te bouwen. Deze belasting dateert nog uit lang vervlogen tijden, toen honden ingezet werden voor hondenkarren. De hondenbelasting is als een relict uit het verleden blijven bestaan en daarmee is er rechtsongelijkheid met bezitters van andere huisdieren zoals katten. Met het afbouwen van deze belastingvorm wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen huisdieren en verdwijnt deze ongelijkheid."

Het is dus een misvatting dat de hondenbelasting een zogeheten doelheffing zou zijn, stelt de PvdA. Bij de behandeling van het voorstel om te bezuinigen op schoonmaak in de openbare ruimte, stelde de partij dan ook kritische vragen over de financiële onderbouwing ervan. Door het wegvallen van de hondenbelasting heeft de gemeente in 2018 zo’n 190.000 euro minder inkomsten.

Onterecht

Om de tegenvaller grotendeels op te vangen zou onder meer 110.000 euro bezuinigd moeten worden op onderhoud. De PvdA vindt dat niet terecht omdat poep-scooters ook ingezet worden voor het verwijderen van andere dierenuitwerpselen. Bovendien is er nooit een direct verband geweest tussen de hondenbelasting en de kosten van schoonmaken en onderhoud. Het College suggereert een verband dat er niet is, aldus de PvdA. Daarom zal de partij tijdens de behandeling van het Beleidskader in de gemeenteraad met een amendement komen om de bezuiniging terug te draaien.

Afbeelding: Pixabay/OpenClipart-Vectors