PvdA voert actie voor behoud supermarkt in Gageldonk-Oost

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Wijk Gageldonk maakt zich zorgen om het verdwijnen van de Aldi-supermarkt in winkelcentrum De Gagel. De Bergse PvdA-fractie neemt de geluiden uit de wijk serieus en ondersteunt de online petitie, die nu is opgezet. Zaterdag hebben PvdA’ers huis-aan-huis flyers in de brievenbussen gedaan en ook is een Facebookactie opgezet. “Bewoners willen, dat het Bergse gemeentebestuur zich inzet voor het behoud van een supermarkt in De Gagel, Ook als de Aldi verdwijnt, moet er een winkel terugkomen waar wijkbewoners terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.”

Veel buurtbewoners, vooral ouderen, zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het winkelcentrum. De dichtstbijzijnde overige supermarkten zijn aan het Zonneplein, aan de Kamperfoeliestraat en bij de Glacis, enkele kilometers verderop. “Voor mij is dat niet te doen”, zegt de 78-jarige Joke. Zij woont in één van de Heiningenflats en voor haar is het ‘slechts’ een paarhonderd meter lopen naar de Aldi aan de Holleweg. Het afleggen van grotere afstanden met de bus of fiets is voor haar niet meer te doen. “De gemeente wil, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dan zijn er wel goede supermarkten en winkels in de buurt nodig.”

Wachtrij

Bij de supermarkt zelf was, vanwege de coronamaatregelen, zaterdagochtend een wachtrij tot buiten de ingang. Ook in de rij werd volop gediscussieerd over het aangekondigde vertrek van de Aldi. “Deze supermarkt mag niet verdwijnen, ik teken de petitie zeker. Kom maar op met die flyer”, zegt Lydia. Zij is bewoonster van de Groeshofflat. Ook de man achter haar in de wachtrij wil een aantal folders. “Gaat deze supermarkt verdwijnen dan? Dat is geen doen voor mijn moeder van 94. Zij is hiervan afhankelijk!””

Deeloplossingen

In de wijk zijn wel enkele kleinere winkels, die weliswaar een goede kwaliteit bieden maar lang geen compleet assortiment kunnen leveren. “Het is fijn dat we die winkels in onze buurt hebben maar voor ons gezin is het een deeloplossing”, zegt de 51-jarige wijkbewoner Marijke, moeder van drie kinderen in de puberleeftijd. Voor haar betekent het verdwijnen van de Aldi vooral veel ongemak; een onoverkomelijk probleem is het niet. Toch ondertekent ook zij de petitie, omdat het voor veel anderen -ouderen en mindervaliden- wél een enorm probleem is. “Gemiddeld gezien is in Nederlandse woonwijken  om de 600 meter wel een supermarkt te vinden”, heeft ze op Wikipedia nagelezen. “Daar komen we in Gageldonk-West bij lange niet aan.”

Beleidsplan detailhandel

De gemeente Bergen op Zoom heeft een aantal jaren geleden een beleidsplan vastgesteld, voor vestiging van detailhandel binnen de gemeentegrenzen. Daarbij is De Gagel één van de winkelcentra die buiten de boot dreigt te vallen. “Het plan leunt nog sterk op een ontwikkeling van een nieuw winkelgebied rondom het Piusplein. Maar daar horen we nog weinig over en deze afstand is ook te groot voor ouderen uit bijvoorbeeld de Heiningenflat”, zegt Adam Ahajaj – raadslid voor de PvdA. “Natuurlijk is het goed dat Gageldonk-West een boost krijgt met een modern winkelcentrum. Maar we mogen het oostelijk deel van de wijk, aan de andere kant van de Vijverberg niet vergeten. Daar wonen de meeste ouderen. De leefbaarheid van de wijk staat op het spel.”

Uiterste inspanning

Ahajaj: “Als een bedrijf wil verhuizen of wil stoppen dan hou je dat in principe niet tegen. Maar de gemeente kan wel een streep zetten door de verhuizing naar De Zeeland. Daarnaast kan de gemeente zich tot het uiterste inspannen om te zorgen dat er een nieuwe winkel voor in de plaats komt. Dat is in Nieuw-Borgvliet uiteindelijk ook gelukt, met de komst van de Lidl.”