PvdA ziet graag zonnepaneel-dakpannen op historische panden

BERGEN OP ZOOM – PvdA-raadslid Han Verbeem meldt in een brief aan het college van B en W dat zijn fractie natuurlijk voorstander is van duurzame energie. Maar met name voor historische panden gaat de voorkeur wél uit naar zonnepaneel-dakpannen. Dat oogt een stuk fraaier.

Het is niet voor het eerst dat zijn partij aandacht vraagt voor milieubewust energie winnen, schrijft Verbeem. Het is wel nieuw dat de voorkeur voor een veel esthetischere oplossing dan de grote panelen wordt uitgesproken. “De ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen en zonnecollectoren gaat razendsnel. Zo zijn er zonnecollectoren die de uiterlijke vorm van dakpannen en andere klassieke dakbedekkingen hebben. Dit biedt met name kansen bij monumentale panden”,  aldus het raadslid.

Voorbeeldfunctie

Panelen op daken in de historische binnenstad stuitten tot nu toe nogal eens op bezwaren, omdat daarmee de monumentale waarde van de panden zou worden aangetast. Dat hoeft voortaan geen reden meer te zijn om niet voor zonne-energie te kiezen, laat Verbeem weten: “Weliswaar zijn de kosten van zonnepaneel-pannen wel wat hoger, maar ze zijn zeer duurzaam en gaan, met een levensduur van 20 tot 30 jaar, langer mee.” Hij ziet dus met name voordelen en wil van het college weten of die mening wordt gedeeld. Als dat zo is wil de PvdA graag dat er gekeken wordt naar mogelijkheden en eventuele subsidies voor pandeigenaren. Bergen op Zoom zou hierin een voortrekkersrol en voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

Achtergrondfoto: Pixabay/한국어 (zannen)