Raad wil vóór 15 september uitsluitsel over toekomst Eventum

BERGEN OP ZOOM – Een overgrote meerderheid van Bergse raad wil, dat het college van burgemeester en wethouder nog vóór 15 september uitleg geeft over de situatie rondom het Facilitair Bedrijf. Deze organisatie is financieel niet in staat het hoofd boven water te houden en zal het nieuwe huurcontract dus niet ondertekenen. Lijst Linssen dient donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in om de zomerperiode te benutten voor een 'totaaloplossing'. Wethouder Evert Weys ziet de motie als een "handreiking" die hij kan omarmen – ook al is het kort dag. De motie is mede-ingediend door GBWP, D66, Steunpunt BoZ, Samen 0164 en de SP. Alleen BSD stemt tegen; fractie Punt stemt niet mee omdat raadslid Gertjan Huismans directeur is van het Facilitair Bedrijf.

"We moeten met alle verantwoordelijkheden die we hebben, kijken naar een oplossing", zo stelt Linssen. Hij roept daarom het college op om ook de huurcontracten met de overige gebruikers van het Eventum (Omroep ZuidWest en het ROC) voorlopig 'on hold' te zetten en deze contracten nog niet te laten ondertekenen. "Gebruik deze zomermaanden om geen onomkeerbare situaties te creeren. Kijk naar het totaal; je kan het één niet los zien van het ander." Bekijk het breed, zegt Linssen. "Zodat de raad na de zomer in staat is te spreken over alle dossies. We kunnen daarmee een aantal hoofdpijndossiers oplossen."

Gevolgen voor subsidies

Ook andere fracties steunen het voorstel. Adam Ahajaj (PvdA) vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor de subsidies; Selin Karar (GroenLinks) wil weten of één en ander nog voor de begroting is rond te krijgen. Vrijwel alle fracties en raadsleden zijn het eens: er moet snel een oplossing komen. "Botsende partijen, daar heeft niemand wat aan", zegt Reinoud Krijnen (Samen 0164).

Politieke hijgerigheid

Een ander geluid komt van BSD-voorman Louis van der Kallen. Hij is nog nauwelijks bekomen van het nieuws over het stoppen van het Facilitair Bedrijf en verbaast zich over de "hijgerigheid waarop sommige partijen zich nu hierop storten." Van der Kallen wil eerst kijken of er bij het Facilitair Bedrijf "nog iets te lijmen valt." Hij zal de motie niet steunen. Waarnemend VVD-fractievoorzitter Joost Pals komt met ongezouten kritiek over de teloorgang van het Facilitair Bedrijf. "Het FB wilde groter en groter en had vleugels gekregen. Maar ze vloog, net als Icarus, té dicht bij de zon en stortte daardoor neer."