Rapport over risico’s kerncentrales wordt erg verschillend ontvangen

BERGEN OP ZOOM – Hoe eenzelfde rapport op totaal verschillende wijzen kan worden geïnterpreteerd bleek vandaag maar weer eens. De Bergse burgervader schrikt er niet van maar ziet het als een mooie aanleiding tot nauwer samenwerken. GBWP noemt het onacceptabel dat zaken zo slecht geregeld zijn…

Burgemeester Frank Petter werd woensdag zowel op Omroep Brabant als vervolgens door de NOS genoemd als bestuurder die niet is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Daaruit blijkt dat de samenwerking bij rampen in kerncentrales in Nederland, België en Duitsland ver te zoeken is. Maatregelen en aanpak verschillen per land en zijn niet op elkaar afgestemd. Petter hoort geen noodklok, meldde hij, maar ziet het als een belangrijke les en een aanmoediging om meer en betere samenwerking met omliggende en Belgische gemeente aan te gaan. Hij voelt zich zelfs gesteund door de aanbevelingen die het onderzoek doet.

Onacceptabel

GBWP'er Evert Weys ziet wel reden tot paniek. Hij grijpt ieder gelegenheid aan om het college te schrijven over zijn zorgen omtrent Doel en heeft dat ook nu weer gedaan. In de brief valt te lezen dat zijn partij het onacceptabel vindt dat de internationale crisisaanpak zo belabberd is georganiseerd. De GBWP wil dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen in de Veiligheidsregio. De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid moeten op zeer korte termijn overgenomen en uitgevoerd worden, eist de fractie.

Afbeelding: Pixabay/Sly