Oud-voorzitter Gerrit Leenders (91) van Stichting Vastenavend overleden

Gerrit Leenders (rechts) overhandigt een bloemetje aan Prins Wannes II, Bas van Oevelen. (Foto: archief familie Leenders)

BERGEN OP ZOOM – Naar eerder vandaag bekend is gemaakt, is zondagmiddag Gerrit Leenders (91) overleden. Leenders was een grote bekendheid in de Vastenavendwereld, en met name bij de bouwclubs. Hij heeft in de beginperiode van de naoorlogse Vastenavend vorm en inhoud weten te geven aan de optocht zoals we die vandaag de dag nog kennen. Van 1988 tot 1992 was Gerrit voorzitter van de stichting Vastenavend. Zaterdag 3 februari zal de uitvaart plaatsvinden, zo heeft de familie laten weten.

Gerrit Leenders was een organisator van het eerste uur. Hij was een man die van aanpakken wist en heeft bij de Stichting Vastenavend tal van bestuursfuncties bekleed. Zo was hij voorzitter van de Commissie Optocht en presenteerde hij het allereerste Dweilbandfestival; destijds nog in het Provoosthuis. Ook is Gerrit Leenders een aantal jaren voorzitter geweest van de Stichting Halwana.

Boegbeeld

Gerrit Leenders was decennialang hét boegbeeld van de organisatie achter de Vastenavendoptocht en heeft zich tomeloos ingezet voor de voor de Bergse Bouwers. Voor zijn inspanningen is Leenders meerdere malen beloond en onderscheiden; zo is hij benoemd tot Ridder in de orde van de Gouden Krab. Ook nadat hij met de actieve bouwerswerkzaamheden een stapje terug had gedaan bleef hij achter de schermen nog actief als steun en toeverlaat voor de jongere generaties. Op latere leeftijd nam hij zijn intrek in de Scheldeflat en was daar meer dan zestien jaar voorzitter van de bewonersvereniging.