Regionaal Archief krijgt 360.000 euro krediet voor herinrichting Koetshuis

Vorig jaar was het Koetshuis nog tijdelijk een expositieruimte voor kunstenaarscollectief Synapsz. (Archieffoto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Officieel start de Gemeenschappelijke Regeling West-Brabants Archief op 1 juli 2016. Negen West-Brabantse gemeenten gaan één archiefdienst worden en het fysieke opslaan van stukken alsmede data gebeurt in Bergen op Zoom. Het Koetshuis achter het Markiezenhof moet een leeszaal en back-office functie krijgen, maar dient daarvoor eerst als dusdanig ingericht te worden.

Om het geschikt maken van de locatie te bekostigen leent de gemeente 360.000 euro aan deze nieuwe organisatie. Dat geld komt terug in de vorm van een jaarlijks huurbedrag, waarin de terugbetaling van de lening wordt opgenomen. Er wordt met de nieuwe archiefdienst een huurovereenkomst aangegaan van 25 jaar. De gezamenlijke gemeentes betalen dus mee aan het inrichten en huren van deze locatie.

In het Markiezenhof komen ruimtes vrij als straks de verbouwing en verhuis een feit zijn. Het Cultuurbedrijf gaat wellicht gebruik maken van die ruimtes maar het kan ook zijn dat hier externe huurders in komen. De mogelijkheden worden momenteel onderzocht.