Rick Jonckheere leeft voort in het ritme van het leven

HOOGERHEIDE / BERGEN OP ZOOM – Begin van dit jaar overleed Rick Jonckheere, op achttienjarige leeftijd en compleet onverwacht. Hij was weliswaar CVID-patiënt, maar met de verwachting dat hij daar oud mee kon worden. Het liep helaas anders. De onderzoeken en dus bijbehorende kennis betreffende deze betrekkelijk weinig voorkomende ziekte zijn redelijk beperkt, juist omdat er niet zo heel veel mensen aan lijden. In Nederland gaat het om ongeveer 600 patiënten en die hebben vaak ook nog eens hele persoonlijke klachten en problemen. Common Variable Immune Deficiency (afgekort CVID) is een zeldzame, aangeboren afweerstoornis met een hoger risico op auto-immuniteit.

Rick, een graag geziene jongeman en zeer getalenteerd drummer, bleek door onverwachte complicaties niet opgewassen tegen zijn ziekte. Met zijn overlijden als tragische gevolg. Zijn ouders Karin en Edwin besloten daarop iets positiefs te doen met hun gemis en verdriet. Ze richtten de Rick Jonckheere Foundation op, die in april het licht zag. Niet alleen willen ze hiermee de herinneringen aan hun zoon levend houden. Het initiatief moet geld genereren voor onderzoek en snellere diagnoses en zorgen voor meer kennis van CVID bij zorgverleners, (huis)artsen en medici.

Grootse verwachtingen

Rick had een veelbelovende carrière voor zich als drummer. Hij was al terecht gekomen op de Rockacademie te Tilburg en er werd hem door velen een grote toekomst voorspeld. Desondanks bleef hij er altijd bescheiden onder. Mede daarom was hij erg geliefd, op school maar ook in zijn omgeving. Niet voor niets zijn er inmiddels drie ambassadeurs van naam actief voor de foundation. Dat zijn Bergenaar Jeroen Dur; die onder meer drumt bij grote producties als ‘Soldaat van Oranje, Ton Dijkman; die bijvoorbeeld Marco Borsato begeleidt, en Lean Robbemont; op dit moment vaste drummer van Waylon en geregeld te horen bij andere grote namen.

Unieke drumstokken

Karin en Edwin lieten het niet zitten bij alleen het oprichten van de foundation, in de hoop dat anderen er voor aan de slag wilden. Integendeel, ze benaderden onder meer het Amerikaanse bedrijf Vic Firth. Dit is de wereldleider in de productie van drumstokken voor professionele musici. Daar waren ze zo geraakt door het verhaal dat er bijna meteen een toezegging kwam. Binnenkort arriveren er 150 sets drumstokken met Rick’s naam en handtekening erop. In de meest gebruikte maat 5A, maar ook een aantal met als maat 7A omdat Rick daar mee drumde. Ze zijn voor 15 euro per set te koop en al bijna uitverkocht. Op zich is het al uniek dat een merk als dit hier aan mee wil werken. Nog unieker is dat ze zelfs hebben toegezegd met liefde nog een serie te maken als daar vraag naar is.

Bijzondere acties

Vanaf het ontstaan van de Rick Jonckheere Foundation zijn er tal van mensen in de weer om geld in te zamelen voor de doelstellingen van Karin en Edwin. En om de wijze waarop Rick in het leven stond in ere te houden. Vaak staat daarbij muziek centraal maar soms ook niet. Er heeft een studentenvereniging al 1180 euro bij elkaar geroeid bijvoorbeeld.

Later dit jaar gaat echter opnieuw iets heel bijzonders gebeuren. Op 9 september staat coryfee Cesar Zuiderwijk met maar liefst 2000 drummers op het Scheveningse strand en hij heeft toegezegd dat daar aandacht wordt gevraagd voor de foundation. Waarschijnlijk gaat ambassadeur Ton Dijkman er bovendien meespelen, op Rick’s drumstel!

Nog een mooi initiatief is het voornemen om volgend jaar op 22 januari, Rick’s verjaardag, voor het eerst een benefietconcert in schouwburg De Maagd te houden, voor Rick’s verhaal en de doelstellingen van zijn ouders. Jong talent moet dan een podium geboden krijgen zich te presenteren en als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt het een jaarlijks terugkerend event. We gaan dus nog heel veel horen van Rick. Niet alleen opdat hij niet vergeten wordt maar ook om te zorgen dat CVID beter bestreden kan worden.

Wil je bijdragen? Surf naar www.rickjonckheerefoundation.nl. Je kunt er een set drumstokken bestellen, zelf een actie opstarten maar ook een bedrag doneren.

Foto: Rick Jonckheere Foundation