Oproep zwemvereniging: máák iets van dit zwembad!

Voorzitter Fred van den Kieboom van zwemvereniging De Krabben: snel aan de slag met het herstel en onderhoud van De Schelp (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Fred van den Kieboom sprak donderdag de Bergse politiek toe over zwembad de Schelp. Hij deed dat namens zwem- en polovereniging De Krabben. De herstellingen aan het bad vergen een miljoeneninvestering, zeker als besloten wordt om De Schelp te verduurzamen. Toch deed Van den Kieboom de raad een dringend appèl om hiervoor diep in de buidel te tasten. Het zwembad is een onmisbare voorziening voor de samenleving, zo stelt hij. Bovendien past het bij de ambities van het nieuwe college om te werken aan een 'aantrekkelijk woon- en leefklimaat' in de gemeente. Op 5 juli zal de raad een besluit nemen over De Schelp.

De Krabben is een vereniging die het water tot aan de lippen staat sinds de sluiting van het bad. Van de 120 actieve leden is inmiddels de helft afgehaakt. De meesten zwemmen nu in overdekte baden elders, en moeten daarvoor forse afstanden afleggen. "Zelfs tot aan Oosterhout", zo merkt de voorzitter van De Krabben op. En, zo benadrukt hij: wil de zwemvereniging weer worden wat het was, dan zal Bergen op Zoom met een goed zwembad voor de dag moeten komen, geschikt voor (wedstrijd)trainingen en competities. 'Máák iets van het bad", zo is de dringende oproep van Van den Kieboom aan de Bergse raadsleden. En vooral: ga snel aan de slag. Het PvdA-plan van een referendum over de toekomst van De Schelp wijst Van den Kieboom dan ook nadrukkelijk van de hand: daarmee zou het herstel van de Schelp alleen maar nóg langer duren, afgezien van de kosten die ermee gemoeid zijn. 

Zwemmen voor mensen met een beperking

Bij De Krabben zwemmen niet alleen watersporters, maar de vereniging biedt ook begeleiding aan mensen met een beperking. Ook voor deze kwetsbare groep is het belangrijk dat de lessen weer zo snel mogelijk kunnen beginnen. Daarom pleit hij voor alternatieve, tijdelijke voorzieningen om tóch door te gaan tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Zoals een tijdelijke 'blaashal' in openluchtzwembad De Melanen. Ook hiervoor zal de raad toestemming moeten geven en bereid zijn de ettelijke tienduizenden euro's die hiervoor nodig zijn, vrij te maken.