‘Rioolstelsel functioneerde normaal tijdens noodweer’

BERGEN OP ZOOM – Het gemeentelijk rioolstelsel normaal heeft normaal gefunctioneerd tijdens het noodweer van donderdagavond. Dat stelt gemeentewoordvoerder Erwin Stander vandaag in een schriftelijke. Ook de pompen en gemalen zouden normaal hebben gedraaid. "Echter vanwege het overaanbod aan regenwater kon het stelsel de hoeveelheid regenwater niet verwerken en is (tijdelijk) wateroverlast ontstaan."

Het rioolstelsel is op basis van landelijke normen berekend op een intensiteit van circa 9 millimeter per uur. "Donderdagavond was er sprake van een neerslagintensiteit die in de piekperiode 50 millimeter per uur haalde."

De extreme neerslag zorgde voornamelijk in de stad Bergen op Zoom voor ellende en stond de telefoon bij de meldkamer roodgloeiend. De brandweer is tot vandaag nog bezig met het leegpompen van kelders en laaggelegen ruimtes. In de kernen Halsteren en Lepelstraat kwamen 'slechts' enkele meldingen binnen, aldus Stander. "In veel gevallen was er sprake van ongemak door water op straat en opgedrukte putdeksels." Als voorbeelden daarvan noemt Stander de Ravelstraat/Sibeliusstraat, De Wouwsestraatweg en diverse straten in de Sterrenbuurt (Mercuriusstraat-Plejadenlaan).

Rijbanen afgesloten

Het ‘tunneltje’ aan de burgemeester Wittelaan moest volgens de gemeente tijdelijk worden afgesloten omdat auto’s er door het hoge water niet meer doorheen konden rijden. "Ook sloot de brandweer op diverse punten straten af omdat voorbijrijdende auto’s anders teveel golfslag zouden maken en water anders de woningen binnen kon lopen. In de Ravelstraat zorgden bewoners zelf voor het afsluiten van de straat."