Romano Groffen nieuwe voorzitter Samen in de Regio

BERGEN OP ZOOM – Vanaf vandaag heeft het bestuur van Stichting Samen in de Regio een nieuwe voorzitter. Romano Groffen was al vanaf het begin betrokken bij de organisatie en heeft zichzelf een belangrijk doel gesteld. Hij wil het draagvlak nog verder gaan vergroten.

Voor wie Samen in de Regio nog niet kent: de organisatie ontstond in Bergen op Zoom maar is inmiddels net zo actief in Steenbergen. Het doel? Bedrijven, verenigingsleven maar ook overheid, onderwijs en non-profit instellingen met elkaar in contact brengen om ze te laten ontdekken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. De bedoeling is dat dit zo veel mogelijk met gesloten beurzen gebeurt. Een moderne en maatschappelijk verantwoorde wijze van netwerken en vooral veel mogelijk maken.

Korte lijntjes

Anita Karremans is directeur en stuurt de dagelijkse gang van zaken aan. Het bestuur staat wat meer op afstand maar heeft wel een belangrijke rol, net als de Raad van Advies. Romano legt uit: "Natuurlijk moet een bestuur vooral vertrouwen hebben in de uitvoering en dat is er gelukkig ook. In die zin ligt mijn uitdaging niet zo zeer bij interne zaken, ik wil vooral bijdragen aan het nog groter maken van het Samen in de regio netwerk. De wisselwerking tussen Anita en haar team, de Raad van Advies en ons bestuur is al best goed."

Hij was een van de mede-oprichters, tevens lid van die adviesraad en kent de doelstellingen dus al even. Anita vult hem aan: "Ideeëen kunnen bij ons van alle kanten komen en worden serieus genomen. We luisteren ook heel goed naar onze leden, dat levert eveneens veel op." "Al die input is belangrijk", beaamt Romano; "Ik wil de lijntjes kort en persoonlijk houden."

Het belang van Samen in de regio

Wie Romano een beetje kent weet dat het een netwerker pur sang is. Hij helpt graag, organiseert veel en durft daarbij hoge eisen te stellen, aan zichzelf en anderen. Het doel staat altijd voorop, zonder dat het dwingend of vervelend wordt. "Dat is precies de insteek van Samen in de Regio. Daarom herkende ik me vanaf dag één in de maatschappelijke betrokkenheid van dit initiatief. En dat het werkt zie je in de praktijk. Het levert de hele regio mooie samenwerkingsverbanden op en heeft al veel zaken mogelijk gemaakt waarvoor eigenlijk geen budget was." Anita bevestigt dat: "Mensen zijn echt verbaasd over wat er allemaal wordt bereikt. Uiteindelijk wint iedereen erbij."

"Daar wil je toch bij horen?", vraagt Romano lachend. De ondernemer voelt zich een rijk man door zijn rol in initiatieven als deze. "Ik heb het dan niet over mijn bankrekening. Plussen kan op heel veel manieren; in je netwerk, de goodwill die je opbouwt, de ervarigen die je opdoet en de positieve energie die je terugkrijgt. Mensen gunnen je ook meer, wanneer je laat zien geregeld iets te doen voor de wereld om je heen. Ik hoop daar nog veel meer ondernemers en organisaties deelgenoot van te kunnen maken."

Tekst en foto: Hans-Jorg van broekhoven