Roncalli JMC maakt indruk tijdens herdenking

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Bergen op Zoom herdacht op 27 oktober de Canadese bevrijders, die de stad 75 jaar geleden zijn vrijheid teruggaven. Tijdens de herdenking waren er regelmatig zakdoeken te zien. Het optreden van Roncalli JMC (Junior Musical Class) bijvoorbeeld, ontroerde alle Bergenaren, Canadezen en hoogwaardigheidsbekleders.

Ze waren “poepnerveus”. En neem het ze eens kwalijk: optreden voor duizenden mensen, waaronder burgemeester, Commissarissen van de Koning, ambassadeurs van Canada, Rusland en Australië, Canadese en Nederlandse legerleiders en zelfs een heuse prinses, dat is geen dagelijkse kost. Zeker als je “maar” een leerling van Roncalli bent. En toch, met hun vertolking van het lied “Laat dit het laatste zijn” uit de musical Oorlogswinter greep de groep doodgewone pubers de aanwezigen bijzonder aan, van de eerste tot de laatste noot. Als er al iemand twijfels had bij het nut van herdenken voor jongeren, dan nam Roncalli JMC ze in één indrukwekkend lied weg.

Artikel gaat verder onder de video.

Spannend maar mooi

De tranen bij het publiek, de zakdoeken en de ontroering ontgingen JMC-coördinator Jorina Verhees volledig: “Ik was alleen maar bezig met het optreden, en of ze het allemaal goed deden”, zegt ze, “ik wist hoe nerveus ze waren, dat was ik zelf ook, maar ze deden het fantastisch. Ze mogen allemaal trots zijn, dat ben ik in elk geval wel.” JMC’er Myrthe van Meurs (18) is na afloop vooral opgelucht: “Net als iedereen was ik enorm zenuwachtig, maar ik heb heel erg genoten”, zegt ze.

Genoten heeft ook de 16-jarige Giorgio Kroonen: “Het was geweldig mooi om dit te mogen doen, vooral omdat er zo enorm veel mensen aanwezig waren!” Myrthe zegt: “Toen we achteraf alles nog eens terugluisterden klonk het echt heel mooi. We hebben gehoord dat ons optreden heel veel mensen heeft geraakt. Ik heb veel zakdoeken tevoorschijn zien komen, volgens mij zelfs bij één van de burgemeesters.”

Bewondering

Als na afloop van de ceremonie het publiek de Canadese oorlogsbegraafplaats verlaat, gaat het gesprek méér dan eens over het optreden van Roncalli JMC. Er zijn complimenten voor de zuivere zang, en er is bewondering voor de rust en kalmte waarmee de jonge groep het lied wist te brengen. Een Canadese marinier noemt het optreden van JMC in één woord “impressive”, maar sprekender dan een Bosniëveteraan uit Hoogerheide weet niemand het samen te vatten: “Een herdenking als deze is sowieso aangrijpend, maar die jongeren horen zingen was heel mooi. Het bezorgde me kippenvel”.

Naschrift van de redactie: Het moge duidelijk zijn dat ze op 'Het Roncalli' erg trots en blij zijn. We deelden hun verhaal dan ook met alle plezier!

Foto's: Roncalli