Roncalli laat vlees even staan

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Het thema 'duurzaamheid' houdt iedereen bezig, ook de leerlingen van Roncalli. Roncalli vindt staken niet zinvol en te politiek. Omdat daden meer zeggen dan woorden, benut Roncalli de motivatie van haar leerlingen op liever op een manier die toegevoegde waarde biedt. In de lessen maatschappijleer kregen ze opdracht om iets te doen voor het klimaat. Esmee, Lisa, Daan en Joep hielden het simpel: even geen vlees.

De vier leerlingen uit 5-vwo van Roncalli lieten zich inspireren door de Nationale Week Zonder Vlees, die van 11 tot 17 maart plaatsvindt. Het bracht Joep Aantjes (17), Daan Schuurman (17), Esmee van Reijen (17) en Lisa de Hoog (16) op een idee: “We dachten: in de kantine wordt veel vlees verkocht, dus laten we eens kijken of dat anders kan!”

Ga zelf maar na: een worstenbroodje, een broodje gezond of een tosti ham-kaas vind je in elke kantine en het zijn allemaal vleesproducten. “De vleesproductie is ontzettend slecht voor het milieu”, vertellen Joep, Daan, Esmee en Lisa. “Dus toen wij de opdracht bij maatschappijleer kregen dachten we meteen dat het goed zou zijn om te kijken of we het hier op school een week zonder vlees kunnen doen. Dat gaan we dus proberen in de week na de vakantie, van 11 tot en met 15 maart.”

Enthousiast

De rector van Roncalli toonde zich enthousiast over het plan en gaf de vier bedenkers alle ruimte om aan de slag te gaan met het kantinepersoneel. “Met de heer Den Boer, die over de bestellingen gaat, denken we al na over lekkere, vleesloze alternatieven en hoeveelheden. Hij kan ons helpen bepalen wat mogelijk is en wat binnen het budget past. Bovendien hebben we contact met de initiatiefnemers van de Nationale Week Zonder Vlees. Zij helpen ons met advies en promotiemateriaal.”

Plastic

In hun enthousiasme bedachten Lisa, Esmee, Daan en Joep nog meer dingen die milieuwinst kunnen opleveren. “Plastic!” roepen ze in koor, “we kunnen meteen proberen om verpakkingen klimaatneutraal te maken. Dan boeken we dubbele winst. Dit zijn dingen die makkelijk te bereiken zijn en waarmee we snel wat kunnen winnen. Met kleine stapjes kom je verder. We hopen natuurlijk dat iedereen zo enthousiast is over de vleesloze alternatieven die we gaan bieden dat ze ook ná de Week Zonder Vlees blijven. Een tosti is heus ook lekker zónder dat plakje ham. Als iedereen dat zou beseffen zou de wereld al een stuk beter worden.”

Foto: Roncalli