Sakko Cultuurprijs krijgt nieuwe naam

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM / RIDDERKERK – De Sakko Cultuurprijs gaat voortaan door het leven als de Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren. Tamoil Nederland is sinds 2005 sponsor van dit culturele initiatief en verbindt nu ook haar eigen merknaam hieraan.

“Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat Tamoil en deze cultuurprijs nu in een adem genoemd worden”, vindt Ronald Kempen, directeur van Tamoil Nederland. “Natuurlijk kent iedereen ons van de tankstations in Bergen op Zoom en omstreken. We willen echter een stap verder gaan en uitstralen dat we trots zijn om onderdeel te zijn van de culturele samenleving in de regio.” Cultuurprijs juryvoorzitter Willem Vermeulen voegt toe: “Feitelijk verandert er voor ons niets. We werken inmiddels al 13 jaar prettig samen met Tamoil.“

Geschiedenis

In 1981 schonk de firma Sakko de gouden zeeridder windvaan voor de toren van het Markiezenhof bij het bereiken van het hoogste punt van de restauratie daarvan. Tegelijkertijd werd de Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren ingesteld, waarmee de basis werd gelegd voor een belangrijke culturele waardering en stimulans. Een replica van deze windvaan is, naast een oorkonde en een financiële impuls, de prijs die elk jaar wordt overhandigd aan de prijswinnaar. Tamoil heeft bij de overname van Sakko in 2005 de prijs in ere gehouden. Na al die jaren vindt het bedrijf het tijd geworden om dit ook in de naam van de prijs terug te laten komen.