Sakkoprijs 2015 naar Rick Lelieveld

BERGEN OP ZOOM – De Bergse kunstschilder Rick Lelieveld (52) krijgt de Sakko Cultuurprijs 2015. Dat heeft de jury donderdagavond bekendgemaakt. De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, is unaniem in haar oordeel om de prijs aan Lelieveld toe te kennen. De kunstenaar is bekend om zijn Vastenavond-thema's en schildert in de stijl van het Magisch Realisme.

De prijs, bestaande uit een replica van de in 1981 door Sakko – bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf – geschonken zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof, een oorkonde en een geldbedrag. Lelieveld ontvangt de prijs op zaterdag 7 november in de Hofzaal van het Markiezenhof uit handen van burgemeester Frank Petter. Deze plechtigheid begint om 12.00 uur en de bijeenkomst is vrij toegankelijk.

Vastenavond

Lelieveld is in Bergen op Zoom vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid met de Bergse Vastenavond. "Dit is voor hem een belangrijke inspiratiebron gebleken bij zijn vrije schilderwerk", zo meldt jurywoordvoerdster Leny Westerhof. Vanaf 1997 ging Lelieveld zich fulltime aan de kunst wijden. "De kunstenaar werkt veel met geometrische figuren en schildert scenes die het oog uitdagen en de werkelijkheid tarten."

Magisch Realisme

De kunststroming waar het werk van Rick Lelieveld bij aansluit is die van het Magisch Realisme. "Werken van zijn hand hebben hun weg naar de liefhebbers weten te vinden via tal van exposities in binnen- en buitenland." Rick Lelieveld is zelf autodidact en legt zich, naast schilderen, ook toe op het begeleiden van amateur-kunstenaars.

Jury

De jury van de Sakkoprijs bestaat uit voorzitter Willem Vermeulen en de leden Floor de Groot, Frans van Dongen, Eef Oosters en Jacques van den Elshout.

Fotobijschrift: Het werk 'De Waterridder' van kunstschilder Rick Lelieveld (detail). De ridder op de toren van Het Markiezenhof staat ook symbool voor de Sakkoprijs. De winnaar ontvangt een bronzen miniatuur-replica van de windvaan. (bron: www.rick-lelieveld.nl)