Sakkoprijs-winnaar Jacco Lauret: de vertolker van het ándere geluid

Sakkorpijs-winnaar Jacco Lauret is conceptueel muzikant en componist. Hij mocht het beeldje van de windvaan in ontvangst nemen die dit jaar voor de 36e keer aan een in Bergen op Zoom wonende kunstenaar is uitgereikt. (Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De jaarlijkse Sakko Cultuurprijs is in een overvolle Hofzaal vandaag voor de 36e keer uitkereikt. De winnaar is de muziekkunstenaar Jacco Lauret, bekend onder zijn artiestennaam Mo Rooneh. Lauret (53) is een geboren Goesenaar en ruim vijfien jaar woonachtig in Bergen op Zoom. Zijn vernieuwende muziek kenmerkt zich door ongewone klankconbinaties, schijnbaar alledaagse geluiden krijgen een nieuwe betekenis en vormen de kadans, de hartslag van zijn muziek.

De kwaliteit van Lauret's werk vindt internationale erkenning. En het is voor het eerst dat de keuze van de jury ook op kritiek vanuit het Bergse cultuurveld stuitte, zo verklapte locoburgemeester Arjan van der Weegen tijdens de prijsuitreiking. Juist die weerstand van de gevestigde orde bevestigt de juistheid van de jurykeuze, constateert Van der Weegen: "Want de gebaande paden, die we in Bergen op Zoom zo graag bewandelen, zijn al vaak genoeg platgelopen." Daarom is het goed ook de waardering uit te spreken voor het ándere, vernieuwende geluid. Het geluid van MoRooneh.

Compleet verrast

Lauret zelf was compleet verrast, toen in augustus Sakkoprijsvoorzitter Willem Vermeulen bij hem aan de deur stond met de 'blijde boodschap' van de cultuurprijs. Want bescheiden als de compist is, had hij een dergelijke eer nooit verwacht. Bij de overhandig van de prijs moest hij ook toegeven: het waarderen van muziek, en kunst in het algemeen, is moeilijker dan het lijkt. Zo haalde hij een anekdote aan uit zijn werk als docent aan een middelbare school in Goes. Twintig jaar geleden was hij met een klas naar een museum gegaan waar werk van de Duitse avant-garde kunstenaar Joseph Buys werd geëxposeerd. Lauret stelde zijn leerlingen de vraag: "Wat dacht deze kunstenaar, op het moment dat hij zijn werk maakte?" De klas moest hem het antwoord schuldig blijven.

Cognitieve vaardigheden

Achteraf besefte Jacco Lauret dat hij misschien wel de allermoeilijkste vraag had gesteld die op dat moment mogelijk was. Want het beoordelen en beargumenteren van artistieke keuzes vereist namelijk zeer gevorderde cognitieve vaardigheden – in vaktermen gesteld: niveau vijf. "Terwijl de meeste mensen niet verder komen dan niveau drie", aldus de prijswinnaar. Dat heeft niets met intelligentie te maken, maar alles met perceptie.

Bachfreunde

Rondom de uitreiking was ook een feestelijk programma gearrangeerd voor Jacco en zijn echtgenote Jacoba. Tussen de onderdelen door bracht het Bach Enselble diverse uitvoeringen van 20e eeuwse componisten, met hobo en piano. Uiteraard kreeg Jacco Lauret het bekende beeldje uitgereikt, een bronzen schaalmodel van de windvaan op de toren van het Markiezenhof. Bij de prijsuitreiking waren de juryleden en ook familie, vrienden en bekenden van de winnaar aanwezig. Zowel de oprichter van de Sakkoprijs als de huidig hoofdsponsor (directeur Peter Etman van Tamoil Nederland) waren bij de plechtigheid aanwezig.

Composities van Mo Rooneh (Jacco Lauret) waren te horen tijdens het JazzBoZ-weekeinde van 20 t/m 22 juni 2016. Lees hier de recentie en beluister de track's van zijn nieuwste CD 'Bleep'.

Meer foto's van de uitreiking zien? Klik hier!