Samantha Steenwijk: ‘Deze stad voelt als mijn tweede thuis’

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – De Peperbus, café Het Molleke, partycentrum ’t Appeltje, zangeres Samantha Steenwijk noemt ze één voor één op. Hoewel de zangeres uit Voorburg niet bepaald in de buurt woont, heeft ze een speciale band met Bergen op Zoom. Hier trad ze op in kleine cafés, tijdens bruiloften, en leerde ze vrienden voor het leven kennen. Dus is het voor de zangeres een klein feestje om de Ziggo Dome te verruilen voor BergenOpZoomNL.

“Dit is de eerste keer dat Samantha zingt op BergenOpZoomNL en daar zijn we heel blij mee. Niet alleen om haar talent, maar ook om de vele fans die ze in onze stad heeft”, zegt René Hopmans, eigenaar van Focus Events.

Het Nederlandse lied

Al jaren is BergenOpZoomNL razend populair onder liefhebbers van Nederlandstalige muziek en dat lijkt alleen maar meer te worden. Wat spreekt jou zo aan in het Nederlandse lied om dit voor publiek te zingen? Samantha: “Bij geen muziekgenre is het meezinggehalte zo groot als bij het Nederlandse lied. Ik zing heel graag voor publiek, maar het is wel extra leuk als we dan met z’n allen meezingen. En het blijft een cadeautje als de hele zaal meedoet.”

Verschillende acts

Dit jaar staat Samantha Steenwijk naast grote namen als Tino Martin, Snollebollekes en Henk Dissel op het podium van BergenOpZoomNL. In wie z’n schoenen zou ze weleens willen staan? “Dan zeg ik Snollebollekes, omdat hij zo’n andere act heeft. Natuurlijk zingen we allebei Nederlandstalig, maar hij moet ook nog eens al die danspasjes doen.” Dit jaar is er dus weer veel variatie in acts op BergenOpZoomNL. Op zaterdag 22 juni is het meezingfestijn aan de Boulevard en er zijn nog tickets verkrijgbaar via www.bergenopzoomnl.com.

Foto: BergenOpZoomNL

Lees hieronder het volledige interview met de zangeres (tekst: Het Champagne Atelier).

‘Deze stad voelt als mijn tweede thuis’

De Peperbus, café Het Molleke, partycentrum ’t Appeltje, zangeres Samantha Steenwijk noemt ze één voor één op. Hoewel de zangeres uit Voorburg niet bepaald in de buurt woont, heeft ze een speciale band met Bergen op Zoom. Samantha: “Hier trad ik jaren op in kleine cafés, met bruiloften en leerde ik vrienden voor het leven kennen.” Dus is het voor de zangeres een klein feestje om de Ziggo Dome te verruilen voor BergenOpZoomNL. Wij spreken Samantha over het Nederlandse lied, de hoogtepunten uit haar carrière en over hetgeen waar ze haar publiek mee gaat verrassen.

Je stond eerder op het podium van RoosendaalNL en de Molenfeesten. Hoe is het om voor al die Brabanders te zingen?

“Leuk! Ik zeg altijd, ik heb Bergen op Zoom als mijn tweede thuis. Vanaf de eerste editie zing ik op de Molenfeesten en het is ieder jaar een feestje om daarbij te zijn. Het is leuk om te zien hoe de feestvreugde daar steeds groter wordt. Dat kan ook niet anders, met al die Brabanders. Ook woont er een vriend in Bergen op Zoom, die mij zeker in het begin goed geholpen heeft. Vandaar dat ik de stad vrij goed ken.”

Welke optredens in Bergen op Zoom zijn je nog bijgebleven?

“Mijn allereerste optreden in Bergen op Zoom was op Krabbenfoor. Later kwam ik ook in het Peperbuske en wacht ik ben even de naam van het café kwijt… Van Inge, Het Molleke ja, daar heb ik ook een paar keer opgetreden. Maar ook op bruiloftsfeesten bij ’t Appeltje en op Camping De Heide. En hoe heet die grote zaal ook alweer? De Stoelemat, daar heb ik jaren op Hollandse feesten gezongen. Dat was zo’n superleuke tijd!”

Maar nu zing je met gemak voor een uitverkochte Ziggo Dome. Hoe ervaar je dat verschil?

“Nog steeds zing ik weleens in cafeetjes en dat vind ik ook hartstikke leuk om te doen. Maar het zijn nu vooral de grotere festivals en dorpsfeesten waarvoor ik gevraagd wordt. Voor mij maakt het geen verschil voor hoeveel mensen ik optreed. Het heeft allemaal z’n charme! Het belangrijkste is een goede variatie, want niks is leuk als het allemaal hetzelfde is. Zo kan ik gerust op een avond bij Hazes Zingt in Ziggo Dome optreden, terwijl ik een paar uur later in een klein café zing voor iemand die 50 is geworden. Dan is het persoonlijke met de mensen weer leuk. Je moet wel kunnen schakelen, maar dat doe ik in het dagelijks leven niet anders. Daar word ik juist blij van!”

Wat spreekt jou aan in het Nederlandse lied om dit voor een groot publiek te zingen?

“Bij geen muziekgenre is het meezinggehalte zo groot als bij het Nederlandse lied. Iedereen snapt waarover je zingt en voor het meezingen is dat natuurlijk leuk. Als Marco in de Kuip optreedt, dan zingt de hele Kuip mee. Dat is toch geweldig! Ik zing heel graag voor publiek, maar het is wel extra leuk als we dan met z’n allen meezingen. En het blijft een cadeautje als de hele zaal meedoet.”

Wat is het hoogtepunt van je carrière?

“Dan is toch wel mijn deelname aan The Voice. Ik had nooit gedacht dat ik het zo ver zou schoppen, dus was de tweede plek wel echt een hoogtepunt. Ik hou van show, grote shows, dus dan is The Voice wel echt een dingetje.”

Wist je van jongs af aan dat je dit wilde gaan doen?

“Het begon toen ik een jaar of zestien was en thuis onder de douche zong. In het weekend ging ik vaak naar cafeetjes en daar zongen we Nederlandstalige muziek. Toen is het eigenlijk een beetje ontstaan. Ik heb Engelstalig en Duits gezongen, maar dat meedeinen op het Nederlandstalige muziek is gewoon het allerleukste.”

De afgelopen vijf jaar heeft het Nederlandse lied echt een vlucht genomen in de kwaliteit van zang en muziek. Hoe ervaar jij dit als zangeres?

“Daar ben ik het zeker mee eens. Er zijn echt mensen die flink aan de weg timmeren, zoals Tino Martin en Dre Hazes Junior. Gelukkig gaat het met mij goed, mede dankzij The Voice, maar de landelijke media pakt het gewoon niet altijd op. Gelukkig zie je daar steeds meer verandering in. Vorig jaar won bij The Voice Kids ook iemand met een volksrepertoire. Het wordt meer omarmd in de landelijke media. Maar neem als voorbeeld Spanje, waar ze op de radio 85% Spaanstalige muziek moeten draaien. Daar is in Nederland niets over vastgelegd en zolang dat niet is, blijft het lastig voor artiesten uit eigen land. Dus daar heeft Nederland nog wel een winst te behalen. De volgende stap.”

Hoe zorg jij ervoor dat je fans van het Nederlandse lied blijft verrassen?

“Dat is soms wel moeilijk. Ik treed onwijs veel op, dus kan niet altijd nieuwe nummers zingen. Maar met mijn deelname aan het tv-programma De Beste Zangers kan ik op voorhand al zeggen dat ik ga verrassen. Die uitzendingen starten in augustus. In het tv-programma zing ik niet alleen Nederlandstalig, maar juist ook iets anders. Ik vind het niet erg dat mensen mij een volkszangeres noemen, maar dat is niet het enige wat ik wil laten zien. Dat hebben we in het programma mooi neergezet en je wordt echt ontroerd door elkaar nummers, uiteindelijk draait het om muziek en gevoel.”

Op BergenOpZoomNL sta je op het podium naast Tino Martin, Snollebollekes en Henk Dissel. In wie z’n schoenen zou je weleens willen staan?

Dan zeg ik Snollebollekes, omdat hij zo’n andere act heeft. Natuurlijk zingen we allebei Nederlandstalig, maar hij moet ook nog eens al die danspasjes doen. Dan weer met z’n allen naar links en naar rechts, terwijl ik op het podium doe wat ik zelf wil. Stap ik eerst naar rechts en dan naar links, dan is het ook prima. Hij doet iets heel anders op het podium en dat vind ik echt leuk om te zien.”

Hoe kijk je uit naar het optreden bij BergenOpZoomNL?

“Ik heb er echt heel veel zin in! Voor mij is het als thuiskomen. Dan is het extra leuk om te zien wie er voor de bühne staat, al die leuke koppies. En met die Brabantse gezelligheid komt het altijd wel goed.”